Disconfortul este palpabil. Cu acest gand am inceput sa scriu acest articol. Am dat inapoi filmul ultimelor saptamani in care persoanele cu care lucrez au semnalat “acel ceva” ce poate fi ajustat. Uneori este greu sa definesti starea pe care o resimti. Oamenii spun ca nu e/sunt in regula si fiecare isi verbalizeaza trairea, ilustrand prin propriile exemple. Iar tu, receptorul acestor mesaje, iti construiesti, cat poti de obiectiv (ca doar oameni suntem) perceptia.

Pentru a inlatura, insa, orice urma de subiectivism in analiza acestor situatii, de regula, agreez cu clientul (companie, persoana) sa masuram starea actuala cu ajutorul unui instrument profesionist. Oglindesc astfel o formula nealterata a disconfortului organizational/personal cautand sa fiu mai eficienta in interventie

Cum se traduce acest disconfort?

Pastrand anonimatul, va impartasesc mesajul extrem de graitor primit de la o persoana care ocupa un rol cu expunere si responsabilitati imense. “(…) nu stiu ce sa fac sa ies mai repede de aici/din starea asta. Simt ca mor de inima rea.” Cand aceste trairi sunt astfel exprimate de o persoana cu o minte brilianta si o experienta extrem de valoroasa la nivel international, e limpede ca lucrurile au luat o intorsatura periculoasa. Relatiile disfunctionale produc suferinta chiar si celor mai inteligenti si rationali indivizi. Rolurile asumate in organizatii avand la baza competentele si experienta, aduc cu sine si interactiuni cu interlocutori foarte diferiti. Iar aceste diferente pot fi generate de valori, principii, sau lipsa lor, de personalitate si modul in care ne manifestam.

Ii spuneam alaltaieri unui client, ingrijorat la randul lui de efectele comportamentelor manifestare de anumite persoane asupra organizatiei, ca da, stiu din experienta, manifestarile toxice sunt extrem de nocive. Precum marul strictat de pe fundul cosului care atinge discret celelalte fructe, toate se deterioreaza rapid si, la o privire mai atenta, ne fac sa renuntam la a mai gusta din ele.

In toate aceste cazuri mi se cer solutii. Iar cea pe care ma bazez intotdeauna este coachingul. Individual si/sau de echipa, acest proces produce rezultate. Cum? In primul rand, punand in lumina ce anume vrem sa schimbam. Si de ce. Claritatea obiectivului individual si organizational este un prim pas esential. Uneori este dureros. De mult am renuntat sa verbalizam disconfortul resimtit, pentru ca nu ne place nici macar sa-l amintim. Dar nici sa-l ascunzi sub pres nu este o solutie. Repozitionarea este un al doilea pas necesar. Fie ca este vorba de un proces singular, sau al celor care sunt implicati in viata companiei, unghiul din care ne uitam la situatia data vine cu o perspectiva imbogatita de noi raspunsuri. Asadar, de la un blocaj in repetarea acelorasi demersuri care, desigur produc rezultate similare, la identificarea mai multor modalitati de a rezolva impedimentul sau de a traversa situatia data, este doar un pas.

Citeste si:
Cat costa o sedinta de coaching in Romania
Piata de coaching este in...

Viata mi-a intarit credinta in afirmatia: “oamenii urmeaza oameni.” Din orice directie te-ai uita la aceasta declaratie, tot adevar releva. Oamenii ii urmeaza pe cei ale caror manifestari ii anima si ii pun in valoare, asa cum ii parasesc pe cei care ii distorsioneaza comportamental. Armonizarea relatiilor sustine eficienta echipelor si responsabilizarea la nivel individual. Cifra de afaceri, marja de profit, indicatorii de performanta, dar nu in ultimul rand, zambetul de pe chipul angajatilor, confirma starea de bine.

Barcile (companiiile) nu se parasesc intotdeauna la greu, ci atunci cand vaslasilor nu le mai este clara directia, cand energia lor se disipa in gestionarea relatiilor complicate, cand frustrarea ia locul motivatiei si apele devin astfel din ce in ce mai tulburi.

Toate filmele inspirationale in care barca ajunge la liman si supravietuitorii sarbatoresc reusita ilustreaza credintele comune ale celor care au facut fata tuturor neajunsurilor. Tot asa si in coaching. Transpunem in practica claritatea, coeziunea, energia si determinarea de a isi pune fiecare toata priceperea in atingerea obiectivului comun, sau individual.

Citeste si:
(P) Cu ce te poate ajuta un Life Coach?
(P) Coachingul a devenit a...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Motivele pentru care companiile dau bani "grei" pe coaching