Silvia si Marian Gheorghe locuiesc in comuna Plosca, judetul Teleorman, si de cinci ani isi castiga existenta din plantatia de lavanda. Au inceput cu o investitie de 6.000 de lei, in rasaduri, iar acum castiga si pana la 10.000 de lei pe luna, vanzand buchetele ornamentale de lavanta in piata Obor, din Capitala.

In urma cu cinci ani, cei doi teleormaneni, sot si sotie, din dorinta de a petrece mai mult timp acasa, cu familia, s-au gandit sa isi deschida o afacere si primul pas a fost sa caute idei de afaceri pe Internet.

"In urma cu cinci ani, am cautat idei de afaceri pe Internet, dar altele decat cartoful, pentru ca inainte ne ocupam cu legumicultura si nu ne mai doream acest lucru. Eu am fost asistent maternal, am avut copii in plasament. Fiica mea a nascut si mi-a spus ca are nevoie mai mult timp de mine, asa ca am fost nevoita sa renunt la meserie. Si am zis ca daca tot stau acasa, sa incercam o afacere. Am avut de optat intre plante aromatice (busuioc, menta), dar pana la urma am ales lavanda", a declarat pentru, wall-street.ro, antreprenoarea Silvia Gheorghe.

Am cautat pe net plante si ne-am bucurat ca este perena, adica nu mai aram, discuim, semanam in fiecare an. Cu aceasta idee am plecat in cap

Au inceput afacerea cu 6.000 de lei, investiti in rasaduri de lavanda

Cei doi au investit 6.000 de lei in rasaduri, pe care le-au plantat pe o suprafata de 1.500 de metri patrati, in comuna natala, Plosca, judetul Teleorman, localitate situata la 16 kilometri departare de Alexandria.

"Am inceput cu 15 ari, am comandat tot pe Internet rasaduri. Am inceput cu o investitie de 6.000 de lei doar in rasaduri. Apoi mai facut si alte investii, pentru ca a trebuit sa o udam foarte mult, am cumparat sistem cu picatura, de teama sa nu se usuce", a explicat Marian Gheorghe.

Buchetele de lavanda, vandute in Piata Obor

Iar rezultatele muncii celor doi antreprenori, nu au intarziat sa apara. Astfel, de la primul cules, familia si-a recuperat banii pe investitia initiala.

La primul cules ne-am scos banii pe investitia in seminte.

Silvia si Marian Gheorghe isi lucreaza singuri plantatia de lavanda si apoi o vand sub forma de buchetele ornamentale in Piata Obor.

"Vindem lavanda in piata la Obor, in Bucuresti, cand este floare multa. Cand este floare mai putina, avand in vedere ca tot noi o ingrijim, ramanem in zona si o vindem la pietele din apropiere. Nu ii dam erbicid, doar cu sapa avem grija de ea. Cui ii place sapa, ii recomand sa puna lavanda", a mai spus Silvia Gheorghe.

Un buchetel de lavanda costa intre cinci si 30 de lei, in functie de marime.

Iar cererea de lavanda este mare, astfel ca cei doi soti reusesc sa pune deoparte si cateva zeci de mii de lei, in plin sezon.

"In lunile mai si iunie stam mai mult la Bucuresti. Ne raman multi bani din vanzarile de lavanda, in lunile de varf punem deoparte cam 10.000 de lei pe luna (2-3 luni), iar apoi cat sa ne acoperim cheltuielile si cat sa ne permitem cate un concediu mic in tara. Lucram doar eu si sotul si o vecina ma mai ajuta la cules, cand trebuie sa facem foarte multe buchete", a detaliat antreprenoarea.

Au refuzat sa isi duca produsele in plafare

Ea a mai spus ca cererea de lavanda este mare si continua sa creasca, ei avand o multime de propuneri de la plafare si magazine naturiste.

"Am avut oferte sa o dam in plafare, pentru ca noi nu utilizam erbicide, si soiul pe care il avem este recomandat la ceaiuri, dar ne permitem asa, ne este drag sa mergem cu produsele la piata. Am acceptat doar sa mai dam floarea de lavanda unui domn care face siropuri si uleiuri si ne da sa vindem si noi", a explicat Silvia Gheorghe, care a aratat ca o sticluta de 10 ml costa 20 de lei.

Cei doi declara ca indragesc afacerea cu lavanda si nu s-ar mai intoarce niciodata la locurile lor de munca. Ei vor continua sa investeasca in afacerea cu lavanda si in cea de stupi de albine, care este cumva legata de prima.

"Ne gandim sa facem ceva si cu stupi de albine. Cand am recoltat prima data lavanda, nu puteam sa recoltam floarea de lavanda, pentru ca nu erau flori pe tija de lavanda cate albine erau. Si am zis sa incepem cu cativa stupi, dar am ajuns sa avem 25", a precizat anteprenoarea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri