Salariile brute ale angajatilor din companiile private au crescut, in medie, cu 9,4% in 2019, nivel peste cel de 4,6% estimat anterior de manageri, arata datele studiului salarial PayWell 2019, realizat de PwC Romania, publicat marti.

Conform concluziilor cercetarii, cea mai mare crestere medie a salariilor a fost de 14% si a fost inregistrata de sectorul hotelier. De asemenea, majorari peste media tuturor sectoarelor incluse in sondaj au fost raportate de industrie (+11%), leasing (+10%) si retail (+10%), conform Agerpres.ro.

La nivel strict de valoare, studiul Paywell 2019 releva ca salariul mediu brut in randul companiilor participante a urcat la 5.941 lei, de la 5.428 lei, in 2018. In acelasi context, cele mai mari salarii medii brute, in functie de departamente, au fost raportate in cel de Strategie, respectiv 12.220 lei, Juridic (11.026 lei) si IT (10.769 lei).

Pe categorii de angajati, continua tendinta de crestere in ritm mai accelerat a salariilor in randul personalului necalificat sau putin calificat (muncitori, operatori), in medie de 10%. Totodata, pozitiile de management operational au avut o crestere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus se afla personalul administrativ, tehnicienii si angajatii cu putina experienta, cu majorari de 5%.

Majorarea salariala raportata pentru 2019 depaseste nivelul de 4,6%, estimat pentru acest an de companiile respondente in editia anterioara, iar pentru 2020 se anticipeaza o crestere medie a salariilor brute de 5,7%. In marja previziunilor pentru anul viitor, cele mai mari cresteri de salarii sunt estimate pentru retail (+7,42%), sectorul farmaceutic (+6,3%) si bancar (+4,73%).

In ceea ce priveste beneficiile, in top continua sa se afle tichetele de masa, zilele suplimentare de concediu si bonusurile acordate cu diferite ocazii. Comparativ cu anii trecuti, cele mai mari cresteri de popularitate au fost inregistrate de gestionarea timpului (program flexibil, munca de acasa) si de beneficiile care tin de bunastarea angajatilor (inchirierea de carti, programe de sanatate etc.).

Pe judete, topul primelor regiuni al castigurilor este condus de Bucuresti-Ilfov, urmat de Timis, Cluj, Brasov si Iasi.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2019 a fost realizat pe un esantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail si hotelier si analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare, de exemplu cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile, precum si analiza unui numar de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori.

PwC este o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 276.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri