Eforturile companiilor din Bucuresti de a angaja oameni, intr-o piata cu somaj aproape de 1% si cu candidati extrem de putini, au dat gres si la evenimentul organizat vineri de ANOFM. Mai exact, oferta de peste 10.000 de locuri de munca de la Bursa locurilor de munca a atras doar 800 de candidati, dintre care o parte au venit de teama sa nu isi piarda ajutorul de somaj. Toate aceste i-au facut pe organizatori si pe o parte din angajatori sa inchida portile evenimentului in mai putin de patru ore.

Vineri, 18 octombrie, a avut loc evenimentul de angajare Bursa Locurilor de Munca, cu istorie de aproape 20 de ani, care s-a desfasurat in aceasta toamna in mai multe locatii, din Bucuresti si in tara. Doar in Bucuresti au participat peste 200 de angajatori, cu o oferta de peste 10.200 de locuri de munca.

La eveniment au fost anuntati sa participe toti cei care sunt in cautarea locurilor de munca, s-au facut anunturi in sediille ANOFM, s-au lipit afise in licee si la DGASPC-uri, dupa cum ne-au declarat cei de la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti (AMOFM). De asemenea, toti somerii aflati in baza de date a agentiei au fost anuntati de eveniment.

Joburi multe, candidati putini

In ciuda eforturilor pe care cei de la AMOFM spun ca le-au depus pentru promovarea evenimentului si atragerea de candidati, la eveniment au venit putini oameni. Astfel ca oferta de peste 10.000 de locuri de munca disponibile nu a reusit sa convinga decat 820 de persoane sa treaca pragul Bursei locurilor de munca, eveniment care are deja in spate, inca din 1994, zeci de editii.

“Evenimentul a fost promovat, astfel ca toate persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au fost anuntate, fie pe email, fie fata in fata, de acum o luna de zile. Sunt afise lipite cu bursa locurilor de munca in institutie si nu doar atat, in licee si la DGASPC. E dureros sa organizezi o bursa de asemenea nivel si cu atatea locuri de munca si sa nu ai participanti”, a declarat, pentru wall-street.ro, Nicoleta Bortea, reprezentant al AMOMF.

Suntem putin dezamagiti. Noi am avut o oferta de 10.288 de locuri de munca, au fost 201 angajatori, iar numarul participantilor a fost unul foarte mic. Am avut 820 de participanti, dintre care 215 de absolventi ai promotiei 2019.

Acesta cifra este extrem de mica, daca ne gandim ca Bucurestiul are inregistrate oficial peste 15.500 de persoane fara un loc de munca, dintre care aproape 2.000 de persoane primesc ajutoare de somaj.

Nicoleta Bortea a aratat ca somerii din Capitala au fost informati de eveniment, insa Agentia nu ii poate constrange in niciun fel sa fel sa participe activ la cautarea unui loc de munca.

Angajatori nemultumiti: "Eveniment slab, am plecat cu un CV"

Inceput la ora 9, evenimentul s-a incheiat patru ore mai tarziu, desi nu avea stabilita o ora de inchidere. Motivul a fost lipsa de candidati, dupa spusele celor de la Agentia de Somaj.

"Cele mai multe persoane au fost pana in ora 11. Noi tot am stat, am asteptat, am zis ca poate, poate. Am stat datorita angajatorilor, caci, daca ar fi fost dupa numarul persoanelor care ne treceau pragul, am fi plecat demult", a mai spus Bortea.

Intr-adevar, la ora 13, la intrarea la Palatului Copiilor, loc unde s-a desfasurat evenimentul, nu mai erau decat doi angajatori, iar acestia erau nemultumiti ca nu li s-a permis sa mai ramana putin, sa mai adune CV-uri.

Ramona Ionita, inspector resurse umane la Selcar International, firma de transporturi, era unul dintre ei. Ea ne-a spus ca la firma la care lucreaza sunt disponibile multe joburi, de la spalatori auto la mecanici, la vulcanizatori si soferi, insa candidati gaseste putini, fie ca apeleaza la anunturile in ziare, la site-urile de joburi sau la targurile de cariera.

"Posturi sunt deschise, insa mai greu cu forta de munca, pentru ca nu reusim sa ocupam locurile vacante. Cu toate ca le declaram vacante la ANOFM, recunosc ca aceasta sursa nu ne ajuta, asa ca apelam la site-urile de joburi, anunturi in ziare si tot gasim cu dificultate. Oferim si transport sau decontam cheltuielile de transport, insa cred ca trebuie sa existe dorinta de a munci, in primul rand. (...) Astazi am strans trei CV-uri, mi s-a parut un an slab al Bursei locurilor de munca", a declarat, pentru wall-street.ro, Ramona Ionita.

5.000 de lei pentru un sofer

Ramona Ionita a mai spus ca atragerea candidatilor este dificila, in contextul salariilor mari pe care acestia le cer si a conditiilor impuse de acestia.

"Pe zona transporturi, personalul TESA, dar si soferii, au asteptari salariale ridicate, undeva la 1.000 de euro sau 1.500 de euro. Incercam si noi sa ne apropiem de acestea, pentru a atrage oameni in companii, pentru ca ramanand fara personal, nu putem produce. Un sofer incepe cu un salariul de 3.000 de lei fix plus diurna si ajunge pana la 5.000 lei. Cu toate acestea, gasim greu, nu vor sa munceasca, iar multi au plecat in comunitate", a explicat Ionita.

Ramona Ionita isi pusese sperantele ca la targ va gasi mai multi candidati, insa a pleacat inapoi in companie cu doar trei CV si nemultumita de organizarea targului.

"Nu vrem doar sa facem act de prezenta la targ, ne dorim sa gasim oameni, vrem ca ANOFM sa ne trimita oameni si din baza lor de someri. Eu de trei ani si jumatate nu am primit decat doi someri de la ANOFM si nu am concretizat cu niciunul.

Ne dorim ca acest targ sa fie mai bine mediatizat, si in randul angajatorilor, dar si in randul celor care sunt inscrisi pe listele ANOFM. Ar trebui sa ne ofere o zi intreaga, cel putin, sau doua, dintre care una din weekend, astfel incat sa avem timp sa ne prezentam si noi ofertele.

"Nu venim doar sa bifam evenimentul, vrem candidati"

Si Gabriela Patrascu, director de resurse umane la Colina Motors, sustine ca organizarea evenimentului a lasat de dorit.

"Astazi a fost cel mai slab eveniment, doar un CV am luat. Nu exista publicitate la acest eveniment, nu se face ca la cele din mediul privat. Trebuia sa fie public acest eveniment, pentru ca noi nu venim doar ca sa bifam acest eveniment. Chiar avem nevoie de oameni", a declarat, pentru wall-street.ro.

Organizatorii ne-au dat afara, insa, la ora 13, ne-au strans mesele, desi noi voiam sa mai asteptam candidati.

Candidati veniti doar de frica sa nu piarda somajul

Intr-adevar, dupa ora 13, mai soseau persoane interesate de evenimentul de cariera, insa nu mai era nimeni sa stea de vorba cu ele.

O doamna de varsta medie, "intarziata" la Bursa locurilor de munca, ne spune ca este in somaj, deoarece firma de confectii in care a lucrat s-a inchis si acum este in cautarea unui loc de munca. A ajuns la eveniment trimisa de cei de la AMOFM, insa nu i s-a spus ca daca ajunge la ora 13 nu va mai gasi pe nimeni.

“Ce trebuie sa facem? Ne-au trimis de la somaj. Caut orice job, desi meseria mea este in industria usoara, dar pot sa incerc si altceva. Eu sunt in somaj si de la ANOFM ne trimit aici, sa ne gasim un loc de munca. Am zis sa vin, sa vad cum este, dar nu mai este nimeni aici”, a spus aceasta.

Altii recunosc ca desi isi doresc un job, motivul pentru care s-au prezentat la Bursa locurilor de munca este teama sa nu isi piarda indemnizatia de somaj.

"Mi-au dat biletul acesta de la Agentie, dar nu mi-au zis. Aici scrie destul de clar, incepand cu ora 9, dar nu spune pana la cat. Eu caut un job in domeniul confectiilor sau maseur. Am lucrat in confectii ani de zile, dupa care am facut cursuri pe partea de masaj. De 2 luni nu am un loc de munca, pentru ca firma s-a desfiintat. Oare mai gasesc pe cineva sa imi puna o stampila, sa se stie ca am fost aici? Altfel, pierd somajul", a spus o alta doamna.

In cele doua minute in care am vorbit cu doamna de mai sus, alte doua persoane au venit hotarate sa completeze macar un chestionar, chiar daca nu au mai apucat sa vorbeasca cu niciun angajator. Le-am intrebat cum stau lucrurile cu acel chestionar si am aflat ca ar putea fi o proba ca au fost prezente la eveniment, astfel incat sa nu isi piarda somajul.

Se pare ca nu sunt putini cei dezinformati in ceea ce priveste suspendarea indemnizatiei de somaj. Din explicatiile celor de la AMOFM am aflat ca somerii indemnizati nu pot pierde banii de la stat daca nu ajung la evenimentele de angajare, organizate in special pentru ei, ci sprijinul poate fi suspendat doar daca refuza nejustificat un loc de munca.

Ar fi interesant de aflat cati oamenii au venit la targ ca sa isi gaseasca realmente un job si cati au fost manati de teama ca isi vor pierde ajutoarele de somaj. Cei de la ANOFM vor publica rezultatele Bursei locurilor de munca, luna viitoare, insa ceva imi spune ca raportul nu va contine si aceasta informatie.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri