Multi dintre romanii din diaspora s-ar intoarce in tara daca ar avea de ce, daca ar primi casa si masina cu garantii din partea statului roman, iar in acest sens este nevoie de o Lege a repatrierii, a declarat Ilan Laufer, fost ministru al IMM-urilor si coordonatorul programului Smart Start USA.

"Este nevoie de o Lege a repatrierii pentru Romania, pentru care eu o sa ma lupt in urmatoarea perioada. Am deja un draft de proiect de lege si cred ca este cea mai simpla metoda pentru Romania de a-si rezolva problema fortei de munca. O Lege a repatrierii, asa cum are orice stat care s-ar afla in situatia Romaniei, cu al doilea cel mai mare exod de pe planeta, dupa Siria, ar trebui sa faca ceva sa-si aduce cetatenii in tara, indiferent cu cine voteaza, nu are nicio relevanta", a spus Laufer, citat de Agerpres.

El a oferit drept exemplu programul "Prima Casa", care are cea mai mica rata de credite neperformante din Europa.

"Ganditi-va ca putem oferi cetatenilor care se repatriaza conditii de a-si achizitiona o locuinta, fara adeverinta de venit, si cu un avans de cateva procente. Credeti-ma, nu vor exista rateuri nici in acest caz. Oamenii, daca le oferi casa si masina, evident, intr-un anumit plafon si cat poate sa-si permita statul... Creditele garantate nu sunt garantate cu bani, ci, daca se intampla ceva, statul are obligatia sa... Deci, ganditi-va ce ar insemna sa revina cateva sute de mii de romani anual in Romania. Multi poate nu cred lucrul acesta, dar am fost ministru si am toate informatiile. Multi romani s-ar intoarce in tara daca ar avea de ce. Sa devii proprietar, sa ai varianta sa ai un start-up, sa ai de ce sa te intorci... Astazi, situatia este cu totul diferita fata de acum 10-15-20 de ani, cand oamenii au plecat", a continuat Laufer.

El a anuntat demararea, luni, a celei de-a treia editii a programului privat Smart Start USA, prin care vor fi oferite 10 burse pentru cele mai bune proiecte inscrise in platforma privind extinderea firmelor pe piata americana.

"Saptamana aceasta vom fi prezenti in toata tara, si la Iasi, si la Constanta, si la Timisoara, si la Cluj. Imi doresc sa avem alaturi de noi cat mai multi antreprenori romani, care sa vada oportunitatile pe piata americana, cat si in tara. Vreau ca Smart Start USA sa devina un hub de sine statator. Incepand din acest an, toate proiectele depuse vor fi direct analizate de echipa Smart Start USA, deci nu vor mai ajunge la partenerii de implementare, apoi, in functie de necesitati, vom vedea care dintre cei care vor aplica, vom decide care este cea mai buna solutie. Suntem in discutii foarte avansate cu o companie din Romania, nu ii dau deocamdata numele, pentru un parteneriat privind tot ceea ce inseamna recruiting din strainatate si ne dorim sa punem umarul cel putin in zona de recruiting IT. Pentru ca Romania are potential si este un hub regional de IT si cred ca viitorul are o stransa corelare cu ceea ce inseamna IT si tehnologii", a mai spus coordonatorul programului.

Laufer a precizat ca isi asuma ca 10 proiecte castigatoare sa aiba toate cheltuielile si toata finantarea pentru transport, cazare, intalniri, infiintare de societatii, inclusiv o perioada de incubare de sase luni.

"Imi doresc sa ofer visul american cat mai multor antreprenori romani. Odata ce au castigat, nu vor mai avea niciun cost. Este o chestiune pe care ne-o asumam si suntem primul program privat care face acest lucru", a conchis el.

Programul Smart Start USA ofera sprijin firmelor care vor sa se extinda pe piata americana. Obiectivul principal al programului este crearea primului ecosistem din Romania dedicat cresterii exportului si internationalizarii companiilor cu capital romanesc, cu acces prioritar pe piata Statelor Unite ale Americii.

Pana acum au avut loc trei misiuni economice in SUA, iar, la finalul acestui an, va avea loc o noua misiune.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri