Prima harta interactiva a invatamantului profesional si tehnic din Romania (IPT) a fost lansata de OMV Petrom si CivicNet .Platforma Meserii.ro pune fata in fata, pentru prima data in Romania, calificarile elevilor din IPT si companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificari.

Conform datelor oficiale, in anul 2018 au fost inregistrate in Romania aproape 60.000 locuri de munca vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de munca disponibile au fost in industria prelucratoare, ramura economiei care are cea mai marecerere de absolventi ai invatamantului tehnic si profesional (IPT).

Anterior, nu exista un instrument care sa ofere o imagine de ansamblu asupra invatamantului profesional si tehnic din Romania si care sa permita corelarea dintre meseriile aflate in pregatire (conform distributiei elevilor in IPT) si economie (prin firmele care au activitate principala intr-unul dintre domeniile din sfera meseriilor in formare).

Meserii.ro este prima platforma digitala care conecteaza meseriile pregatite in scoala cu potentialul de cerere din piata muncii, in diferite domenii de activitate.

Platforma ofera informatii utile pentru parinti si elevi, dar si pentru companii, institutii de invatamant si decidenti

Astfel, elevii de gimnaziu si parintii acestora pot afla de pe Meserii.ro atat ce scoli profesionale sau licee tehnologice se afla in zona in care locuiesc si ce calificari au acestea in pregatire, cat si numarul de firme din domeniul cautat, oferind o idee asupra potentialului cererii din piata muncii pentru o anumita meserie.

Companiile pot afla in ce regiuni gasesc viitori absolventi in calificarea de care au nevoie, putand astfel defini mai bine planuri de extindere si dezvoltare.

Institutiile de invatamant si decidentii pot vedea numarul si distributia companiilor care activeaza in domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practica sau pentru a primi echipamente si utilaje in scop didactic) si pot decide adaptarea programei si politici publice mai bune.

Sprijinul OMV Petrom a constat in finantarea, implicarea in dezvoltarea continutului si promovarea proiectului. Informatiile din platforma au la baza datele furnizate de Ministerul Educatiei Nationale – in ceea ce priveste cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2018-2019 si sunt actualizate anual. Datele privind companiileprovin de la Ministerul de Finante si vor fi actualizate anual.

„Ne bucuram ca suntem parteneri intr-un proiect atat de relevant pentru piata muncii din Romania, in care invatamantul profesional si tehnic, prin lipsa de informatii cu privire la calificarile existente si de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima optiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu performanta slaba. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ in dezvoltarea acestei ramuri a invatamantului, prin proiecte dedicate in cadrul Tara lui Andrei si vom continua sa investim in educatia profesionala si dezvoltarea personala a tinerilor, Meserii.ro fiind inca o dovada a preocuparii noastre”,afirma Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri