Monetaria Statului, institutie fondata in anul 1870, se confrunta cu o lipsa acuta de specialisti gravori si bijutieri, in contextul in care personalul calificat angajat in prezent este imbatranit si urmeaza sa iasa la pensie. Solutia pe care institutia a gasit-o este de a infiinta o clasa profesionala cu calificarea bijutier-gravor si sa angajeze tinerii, dupa absolvire.

"Monetaria Statului mai are doar cativa angajati (gravori si bijutieri - n.red), care sunt si acestia in prag de pensie si risca in anii urmatori sa ramana fara oameni calificati in aceste domenii. Pe vremuri, oamenii se calificau in aceste profesii. In momentul acesta, nu exista nicio scoala in care elevii se pot califica in aceste meserii", a declarat, pentru wall-street.ro, Gabriel Bratu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual, care se afla in subordinea Guvernului.

El a explicat ca autoritatea pe care o reprezinta si Monetaria Statului au incheiat un protocol de colaborare pentru a dezvolta o clasa de invatamant profesional in sistem dual, care sa formeze tineri calificati pentru meseriile de gravori si bijutieri.

"Monetaria isi va prinde in bugetul pentru anul viitor scolarizarea unor elevi in sistemul dual pentru meseriile de bijutier si gravor. Institutia vrea sa infiinteze o clasa de 28 de elevi, dintre care jumatate de bijutieri, jumatate de gravori. Cei de la Monetarie isi doresc macar cate 10 elevi pentru fiecare calificare", a precizat Bratu.

In prezent, Monetaria se descurca cu angajatii pe care ii mai are, care sunt la limita varstei de pensie si care, inainte de a pleca, mai au doi-trei ani in care pot sa ii invete meserie pe cei tineri.

Anul viitor, clasa ar putea fi infiintata intr-un liceu din Bucuresti

Gabriel Bratu a adaugat ca noua clasa profesionala in sistem dual, care va pregati elevi pentru meseriile de gravor si bijutier, ar putea fi infiintata incepand din anul scolar 2020-2021.

Astfel, elevii vor efectua cursurile teoretice la clasa si practica se va derula in cadrul Monetariei.

"Profesori de parte teoretica sigur vom gasi, iar instruirea ar urma sa aiba loc la Monetaria Nationala, cu salariatii cu experienta de acolo", a adaugat reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual.

Meseria se invata, nu se fura, asta este doar o poveste romaneasca. Si se invata de la oameni care au lucrat 30-40 de ani in domeniu.

Bratu a adaugat ca intr-adevar salariile nu sunt foarte mari, cel putin nu pentru incepatori, insa tinerii ar trebui sa aprecieze faptul ca invata o meserie.

Este adevarat, salariile nu sunt foarte mari, dar pana la urma este o meserie

Tinerii vor avea sanse mari sa se angajeze si in alte companii din privat, daca nu vor alege sa lucreze la Monetarie, avand in vedere numarul mic de specialisti din aceste doua domenii.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri