Doi din trei romani (66,8%) sunt dispusi sa faca o schimbare totala in ceea ce priveste cariera lor si sa opteze pentru reconversie profesionala, iar sapte din zece dedica timp semnificativ intr-un an invatarii pentru a-si perfectiona aptitudinile, astfel incat sa faca fata provocarilor aduse pe piata muncii de tendinte majore precum avansul tehnologic si globalizarea.

.La polul opus, 33,2% dintre romani nu sunt dispusi sa dobandeasca aptitudini si cunostinte pentru un job diferit si ar face acest lucru doar daca ar intampina probleme serioase pe piata muncii, iar 26% petrec putin timp pe an pentru a-si dezvolta competentele, potrivit unui studiu realizat in 197 de tari, printre care si Romania, de catre BestJobs si Boston Consulting Group, unul dintre cei mai mari consultanti de business din lume.

Studiul „Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling” evalueaza modul in care 366.000 de angajati din intreaga lume percep schimbarile aduse pe piata muncii de doua tendinte majore: avansul tehnologic - automatizare, inteligenta artificiala, robotica - si globalizare. De asemenea, studiul a evaluat dorinta angajatilor de a se adapta acestor modificari, invatand abilitati noi pentru profesia lor curenta (upskilling) sau dobandind, prin training, abilitati pentru o profesie diferita (reskilling).

Astfel, la nivel global, angajatii sunt constienti de avansul tehnologic si de automatizare, 61% dintre acestia spunand ca joburile lor vor fi afectate intr-o mare masura de aceste trenduri. Respondentii care se simt cel mai putin afectati vin din tari din America Centrala, din Marea Britanie, din China si din Romania, in timp ce angajatii cei mai speriati de aceste trenduri sunt din tari precum Grecia, Portugalia, Nigeria, Brazilia sau Japonia.

In Romania, cei mai multi respondenti care cred ca jobul lor va fi afectat de schimbarile tehnologice lucreaza in domenii precum digital & analiza si automatizare (59%), IT si tehnologie (52%), finante si audit (45,6%). La polul opus, cel mai putin ingrijorati din acest punct de vedere sunt cei care lucreaza in vanzari (31%), juridic (24%) si asistenta sociala (23%).

In privinta efectelor globalizarii, cei mai multi respondenti care cred ca jobul lor va fi afectat de aceasta tendinta sunt angajatii din stiinta si cercetare (41,7%), IT & tehnologie (41%), digital & analiza si automatizare (40,3%). De partea cealalta, cei care se considera mai putin afectati de globalizare lucreaza in administratie si secretariat (26,4%), media si informatii (25,4%) si juridic (23%).

67% dintre angajatii la nivel global se arata deschisi la ideea de reconversie profesionala, ca urmare a schimbarilor aduse de tehnologie si globalizare.

Tari precum Mexic, Panama si Republica Dominicana se afla pe primele trei locuri in privinta disponibilitatii angajatilor sa treaca printr-un proces de reconversie profesionala, cu un procent de circa 90% dintre angajati. La polul opus, se afla angajatii din tari precum Iran, Bulgaria, Polonia sau Germania, care sunt cei mai putin deschisi la aceasta idee, intr-un procent de pana la 53% pentru fiecare dintre aceste tari. De altfel, in Europa de Vest atitudinea angajatilor este mai degraba una pasiva, in care acestia se gandesc la reconversie profesionala doar in cazuri extreme, atunci cand sunt pe punctul de a-si pierde jobul.

In Romania, 66,8% dintre respondenti se arata dispusi sa apeleze la reconversie profesionala, iar cei mai deschisi la o astfel de idee sunt angajatii cu varste cuprinse intre 31 si 50 de ani si al caror nivel de educatie este doar liceul (70%).

Din punct de vedere al joburilor detinute in prezent, cea mai mare deschidere pentru reconversie profesionala o au angajatii din domenii precum vanzari (78,3%), media si informatii (78%), achizitii si logistica (74,4%). La polul opus, se afla cei din IT (54%), stiinta si cercetare (53,9%) si juridic (53,6%).

Romanii prefera sa invete singuri pentru a se dezvolta profesional

In privinta timpului petrecut cu invatarea pentru cresterea aptitudinilor profesionale, diferentele la nivel global sunt semnificative: daca in China peste 80% dintre respondenti dedica pana la cateva luni pe an pentru dezvoltarea lor profesionala, in Germania procentul este de doar 38% dintre respondenti.

Romania se situeaza pe locul 31 in randul tarilor analizate in ceea ce priveste timpul alocat de catre angajati pentru invatare si dezvoltare profesionala, cu aproximativ 71% dintre respondenti mentionand ca aloca saptamani sau chiar cateva luni pe an pentru astfel de activitati, cei mai multi dintre acestia venind din domenii precum stiinta si cercetare, IT si sanatate.

In ceea ce priveste resursele folosite pentru invatare, cei mai multi angajati romani (69,3%) prefera sa invete singuri (self-learning), ori se bazeaza pe trainingul la job (66,8%) pentru a dobandi noi aptitudini profesionale. De asemenea, o pondere importanta in instrumentele de invatare o au aplicatiile mobile (24%) si cursurile online (20%).

Despre studiu
Studiul a fost realizat pe un esantion de 366.000 de oameni din 197 tari din intreaga lume. La sondaj au raspuns 19.099 de romani, din care 37% cu varsta cuprinsa intre 21 si 30 de ani, 34% cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani si circa 19%, cu varsta intre 41 si 50 de ani. In ceea ce priveste ultimul nivel al studiilor absolvite, 46,2% sunt absolventi de facultate, 30,2% au studii de master, 20,7% au terminat doar liceul, in timp ce 1,2% au doctorat.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri