Companiile care aduc in echipe persoane cu handicap au o serie de avantaje, printre care se numara o subventie de 2.250 de lei de la stat pentru statul roman. Iata in ce conditii o pot obtine.

Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap.

Potrivit legislatiei in vigoare, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Pe de alta parte, cei care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute, platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Facilitatile acordate angajatorilor care incadreaza in munca absolventi cu handicap

Trebuie stiut ca angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei pe o perioada de 18 luni, fiind obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Suma se acorda angajatorilor care beneficiaza de aceste subventii si in situatia in care, in perioada de acordare a subventiilor sau in perioada in care exista obligatia legala de mentinere a raporturilor de munca, absolventii institutiilor de invatamant din randul persoanelor cu handicap nu mai au statut de persoana cu handicap.

In plus, angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiei asiguratorii pentru munca datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.

Legislatia actuala arata ca ajutorul financiar poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei si se vireaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale, prin plata acestei sume, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii.

Facilitatile acordate firmelor care incadreaza in munca persoane cu handicap inregistrate ca someri

Angajatorii care in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni beneficiaza pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, de o suma in cuantum de 2.250 lei.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri