Un roman obisnuit, cu venituri medii, ar trebui sa munceasca timp de trei ani de zile pentru a castiga salariul incasat intr-o singura luna de cel mai bine platit angajat din Romania. Cel mai mare salariu lunar pe care il primeste un angajat cu carte de munca in tara noastra depaseste in prezent pana la 110.000 de lei net (23.000 de euro).

Astfel, in prezent, in Romania exista zece persoane care incaseaza lunar salarii mai mari de 160.000 de lei brut (adica 93.500 de lei net), iar majoritatea sunt directori de companii, dar si medici.

Iar cel mai mare salariu acordat la ora actuala pe statele de plata din tara noastra este situat in intervalul 105.300 – 111.000 lei net lunar (circa 23.000 de euro), asa cum se arata in datele furnizate de Inspectia Muncii, la solicitarea wall-street.ro.

Cele mai mari remuneratii din tara sunt incasate de doua persoane, un director general dintr-o companie din domeniul auto si un presedinte de organizatie profesionala din sectorul divertismentului.

Salariul mediu din Romania, de 36 de ori mai mic fata de cea mai mare remuneratie

Cele mai recente date privind salariul mediu din Romania arata ca angajatii romani castigau in luna august a acestui an 3.044 lei.

Astfel, la un calcul simplu, reiese ca un angajat de nivel mediu din Romania ar trebui sa lucreze un numar de 36 de luni, fara pauza, pentru a castiga la fel ca cel mai bine platit roman.

Mai mult, daca ne uitam si la salariul minim, in valoare de 1.263 de lei, incasat in prezent de 1,37 de milioane de romani, reiese ca acestia ar trebui sa munceasca mai bine de sapte ani. Mai exact, acestia ar trebui sa lucreze 7 ani si patru luni pentru a aduna echivalentul celui mai mare salariul din tara.

In Romania sunt inregistrati in prezent 5,6 milioane de angajati, dintre care 2,9 milioane sunt barbati si 2,69 sunt femei. Este important de stiut ca celor 5,6 milioane de angajati le sunt aferente 6,46 de milioane de contracte de munca, ceea ce inseamna ca o parte dintre salariati au doua sau mai multe contracte de munca.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri