Matematica da multe batai de cap elevilor si nu sunt putini care ajung sa urasca aceasta materie si chiar sa o evite pe cat posibil. Ei o vor evita chiar si in viata de adult, implicit in meseriile pe care le vor alege. Matematica poate fi insa frumoasa si usor de inteles, daca profesorii stiu sa ii atraga inca de mici pe elevi catre aceasta materie si sa le-o explice cat mai pe intelesul lor. Ali McClure, profesor britanic si consultant in educatia timpurie, a aratat cum pot elevii sa invete mai usor matematica.

“Cred ca mare parte din frica copiilor de a invata matematica vine de la adultii din jurul lor, pentru ca lor le-a fost frica sa invete matematica si au dat acest mesaj mai departe celor mici”, a declarat, pentru wall-street.ro, Ali McClure.

Copiii trebuie sa invete matematica de la varste fragede

Specialistul in educatie a aratat ca matematica poate fi invatata de catre copii de la varste foarte fragede.

Copiii pot sa inceapa sa invete matematica de indata ce incep sa se joace, varsta poate corespunde”, a precizat McClure.

Ea a adaugat insa ca adultii, in speta dascalii, sunt cei care trebuie sa adapteze informatia transmisa celor mici, in functie de nivelul lor de intelegere.

Facem adesea greseala de a ne astepta ca cei mici sa invete intr-un mod abstract, cand nu am trecut prin etapele practic, vizual si apoi abstract. Doar asa pot intelege usor notiunile matematice.

“Ne asteptam de la copii ca acestia sa invete lucruri care sunt prea complexe pentru ei si nu le spargem informatia in pasi simpli, de care au nevoie. In plus, sunt unele concepte pe care trebuie sa le invete intai, inainte de a trece la concepte complicate, cum af fi zecimalele sau timpul”, a detaliat McClure.

Elementele fizice, esentiale in invatarea matematicii

O cale de a ajunge la mintea elevilor si de a-i ajuta sa isi insuseasca principiile matematicii este prin folosirea la clasa a unor elemente cunoscute lor, obiecte din mediul care ii inconjoara.

“Profesorii nu trebuie sa ezite sa foloseasca resurse din mediul inconjurator, atunci cand predau copiilor matematica, elemente pe care cei mici le pot folosi. Sa foloseasca multe astfel de elemente sau obiecte cat mai variate. Pot folosi cozi de matura, de exemplu, chiar si 15 intr-o clasa, adica nu trebuie sa se sperie sa foloseasca multe astfel de obiecte intr-o ora de curs. Pot folosi galeti, borcane, orice le este cunoscut copiilor”, a precizat aceasta.

Matematica, importanta in joburile viitorului

Ne place sau nu matematica, ne vom lovi de ea intreaga viata de adult, in principal la job. Desi tehnologia este tot mai prezenta in toate domeniile, inclusiv in piata muncii, specialistul in educatie a aratat ca matematica va continua sa ramana importanta pentru joburile viitorului.

“Cred ca abilitatile matematice de baza sunt foarte importante si va trebui in continuare sa le intelegem. Chiar daca inteligenta artificiala vine din urma si le inlocuieste, ramane important sa intelegem lumea prin principiile matematice”, a incheiat Ali McClure.

Ali McClure este autor, profesor-instructor, consultant in educatia timpurie si coordonator educational pentru copiii cu nevoi speciale. Ea a fost prezenta in cadrul Conferintei de Educatie Timpurie si a prezentat conceptul de Sticky Maths - invatarea care se lipeste - oferind exemple de activitati practice care fac matematica memorabila si semnificativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri