Zidarii calificati sunt extrem de greu de gasit in piata muncii din Romania, iar angajatorii sunt in situatia in care doar cu oferte mari de salarii mai pot gasi oamenii potriviti. Si platesc pana la 5.500 de lei net pentru un muncitor cu experienta, care sa ii invete si pe ceilalti din echipa meserie.

"Zidarii calificati sunt foarte cautati in companiile care executa lucrari mai mici, nu doar de marii dezvoltatori, deoarece se castiga mult mai bine pe lucrarile punctuale de termen scurt, cum ar fi recopartimentarea, amenajarea, unei cladiri de birouri, proiecte de renovare,etc. Se castiga mult pentru ca nu se gasesc oameni calificati, iar acei putini care sunt deschisi, doresc castiguri substantiale si rapide", a declarat, pentru wall-street.ro, Sorin Stan, branch manager Bucuresti-Titulescu.

In principal, pe angajatori ii intereseaza sa aiba candidati cu vechime in domeniu, cu o diploma de calificare si care dau dovada de seriozitate.

"Dar aici, depinde in fiecare caz, daca sunt dezvoltatori mari cu lucrari de volum, nu pun foarte mare accent pe anumite certificari sau vechime indelungata in zona de constructii. Daca vorbim de companii mai mici, punctuale, atunci da - urmaresc sa aiba o diploma de calificare si experienta de 1-5 ani. Companiile care detaseaza personal calificat sau companiile din UE care recruteaza personal de la noi (cea mai mare cerere vine acum din Germania) solicita si cunostinte minime de limba engleza sau germana. In unele cazuri se cauta un team leader la 20/30 de oameni care sa cunoasca o limba straina, ceea ce nu prea gasim pe aceasta nisa", a precizat Stan.

Salariile de afara, similare cu cele din Romania

Oferta de joburi din afara pare ca nu ii afecteaza foarte mult pe angajatorii romani, deoarece diferenta de salariu nu este foarte mare.

"Da, in tarile din afara oferta e de undeva la 2.000 de euro net, cazare si masa, plus drumurile acasa la fiecare 6 luni. Ideea e ca in Romania se castiga foarte mult in aceasta meserie. Un zidar poate castiga intre 3.000 si 5.500 de lei net. Majoritatea mai au lucrari si in privat, iar atunci nu mai sunt motivati sa plece in afara pentru ca pot castiga cel putin la fel de bine in Romania. In plus isi pot negocia si alege lucrarile, iar asta face diferenta", a explicat reprezentantul Adecco.

Provocari cand angajezi un zidar

O provocare pentru angajatorii care cauta zidari este ii convinga sa schimbe angajatorul, deoarece ei nu renunta la locurile lor de munca in mijlocul unei lucrari. Ci schimba in momentul in care au terminat lucrarile si nu au un alt proiect.

"Una dintre schimbari resimtite in acest an si care se va resimti si anul viitor tine de cresterea importului de personal de origine asiatica. Foarte multe companii de constructii din Romania, in special din Bucuresti, au angajat personal strain – din Vietnam sau Thailanda. Este mai scump sa aduci oamenii din afara, dar castigul tine de stabilitatea echipei de muncitori, experienta oamenilor si productivitatea acestora care este mai crescuta. La nivel de Romania exista problema absenteismului – muncitorii azi pot veni, iar maine - nu. In zona de constructii, oamenii vin cand vor, iar companiile de constructii nu-i pot refuza din pricina lipsei de personal. In momentul cand ai o echipa cat de cat formata, chiar daca sunt de alta origine, poti conta pe ei", a spus specialistul in recrutare.

Daca vorbim de zidari cu calificare (in special, cu experienta), dar acestia sunt din ce in ce mai putini, exista o lipsa acuta, oamenii nu au interes sa vina in acest domeniu, prin urmare oricine are un pic de experienta e considerat deja calificat. De obicei, cei calificati aleg sa munceasca in echipe. Nu-si schimba jobul pe cont propriu.

Potrivit Adecco, cele mai eficiente forme de recrutare, cand vine vorba despre zidari, sunt anunturile de pe retelele de socializare – Facebook sau Instagram.

Folosim si afise in zonele de santiere sau in zonele unde stim ca locuiesc o mare parte dintre acestia

Care sunt cerintele zidarilor de la companii

"Prima solicitare tine de oferta financiara. Un salariu pleaca de la 3.000 de lei net, cu carte de munca si poate urca pana la 4500-5000 de lei net, mai sunt si cazurile de plata zilnica pentru retentia acestora, intre 200 si 250 ron net/zi", a declarat Sorin Stan.

Cand vine vorba despre firmele care presteaza lucrari mai mici, meseriasii au parte de beneficii in plus.

Inclusiv companiile care ofera servicii de mentenanta ofera beneficii precum tichete de masa sau asigurare de medicala, transport.

Daca ar fi sa facem un profil al candidatului roman pentru functia de zidar, in Romania, vorbim de candidati cu varsta intre 40-55/60 de ani, in cazul persoanelor calificate. Acestia au experienta de 2-8 ani si nu prea stiu limbi straine.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri