Parintii isi doresc pentru copiii lor o cariera sigura, care sa le asigure un trai linistit, cum sunt cele de medic sau avocat, insa optiunile lor sunt complet diferite, de cele mai multe ori, de cele ale tinerilor. Acestia din urma se viseaza influenceri sau creatori de jocuri pe calculator, a declarat, pentru wall-street.ro, Ivan Domuschiev, managing partner Yourway Advisors, firma de consultanta academica.

Cum este si firesc, de altfel, parintii romani vor sa se asigure ca tinerii aleg sa mearga la o universitate in care sa studieze un domeniu care sa ii aduca mai aproape de o cariera sigura, linistita. De cele mai multe ori, insa, proiectiile lor nu sunt in linie cu ceea ce isi doresc copiii lor.

"Vin la noi, adesea, familii care nu se pot pune de acord unul cu celalalt, de regula parintii cu copiii, in ceea ce priveste domeniul de studiu al acestora. Parintii vor dori intotdeauna meseriile acelea sigure, in care copiii lor vor duce o viata usoara si linistita, cum sunt profesiile de doctor sau de avocat. Aceasta este dorinta parintilor, care este una fireasca, doar ca tinerii sunt mult mai progresivi din acest punct de vedere si ei pot sa viseze la design grafic, de exemplu, ceea ce este foarte greu de explicat unui parinte", a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Ivan Domuschiev.

Cum ii explici unui parinte ca iti doresti sa pictezi pe calculator si cu asta vei castiga bani. Sau ca vrei sa devii social media manager, influencer, creator de animatie sau de jocuri de calculator?!

Specialistul in consultanta academica a aratat ca aceste meserii sunt din categoria celor care aduc venituri peste medie, dar care nu pot fi percepute de parinti, pentru ca sunt domenii aparute in ultimii 10 ani si nu pot fi intelese de acestia.

Cateodata, consultanta noastra este directionata si catre parinti.

Copiii, mai ancorati in realitate decat parintii

Experientele din proiectele de consultanta arata ca, de cele mai multe ori, tinerii sunt mult mai ancorati in realitate, raport cu aptitudinile si optiunile proprii, in timp ce parintii proiecteaza asupra tinerilor propriile visuri.

"Din acest punct de vedere imaginea parintilor este una, de fapt, de influenta sociala si ei fac, de fapt, proiectiile lor. Este vorba de ce stiu ei ca este bine, ce au vazut de-a lungul vietii ca este bine. Fiecare parinte isi doreste securitate pentru copil si atunci un pic neglijeaza poate talentul sau inclinatiile. M-as intreba cati copii sunt incurajati sa picteze in Romania, meseria aceasta fiind considerata a fi pentru muritori de foame?!", a mai spus reprezentantul Yourway Advisors.

Multe dintre meseriile copiilor nostri inca nu au fost inventate

Specialistii in consultanta sustin insa ca dorintele care pot parea extravagante ale copiilor pot fi combinate cu sectoare de activitate cat se poate de sigure, din piata muncii.

"Parintii pot sa ia in calcul varianta ca un copil care face pictura poate sa lucreze in design industrial, de exemplu, care este din ce in ce mai popular pentru tineri. In acest domeniu pentru ca pot sa combine creativitatea cu zona tehnica si este si va fi bine platit", a explicat si Madeleine Popescu, manager departament Universitati in cadrul Yourway Advisors.

Reprezentantii Yourway au subliniat importanta ca parintii sa isi aplece atentia asupra dorintele copiilor lor, chiar daca sunt iesite din comun pentru ei, aratand ca, in prezent, statisticile UE arata ca pana in 50% dintre elevii care sunt la scoala acum vor lucra in meserii care nu au fost inca inventate.

Yourway Advisors este noua linie de business din cadrul Grupului Yourway care ofera, prin consultanti educationali specializati, servicii de orientare si consultanta academica pe tot parcursul procesului de alegere si depunere a dosarului la institutiile de invatamant superior acreditate din Romania si/sau strainatate.

Specialistii Yourway Advisors impreuna cu candidatul identifica domeniul/domeniile de studiu si programul care se potriveste cel mai bine profilului viitorului student. In tot acest proces, sunt folosite teste normate pe populatia din Romania si acreditate de Ordinul Psihologilor din Romania (OPR). Aceste teste stau la baza procesului de consultanta educationala care identifica astfel potentialul fiecarui candidat, in functie de domeniul ales. Ulterior, specialistii Yourway Advisors continua procesul oferind informatii despre programele de studiu oferite de institutiile de invatamant din Romania si strainatate, conditiile de admitere, taxele si bugetul necesare pentru finalizarea studiilor, optiunile de finantare si sprjin in procesul de depunere a dosarului la institutia de invatamant aleasa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri