Agricultura este un sector care inca reuseste sa atraga cateva mii elevi in invatamantul profesional si tehnic. Acestia se califica in diferite ramuri ale sectorului agricol, iar intre cele mai cautate meserii sunt cele de tehnician veterinar si agricultor culturi de camp.

In invatamantul profesional si tehnic erau incadrati 285.000 de elevi la nivelul anului scolar 2018-2019, iar aproximativ 12.000 de tineri au ales sa se califice in domeniul agricol.

Meseriile care au atras cei mai multi tineri au fost cele de tehnician veterinar, un numar de 3.125 de elevi inscriindu-se sa studieze aceasta calificare. Atragatoare au fost si calificarile de tehnician in agricultura (1.808 elevi) si agricultor culturi de camp (1.498 elevi). In top intra si meseriile de tehnician horticultor (922), horticultor (830) si tehnician in agroturism (714).

Cele mai populare calificari din agricultura

Calificare Numar elevi
Tehnician veterinar 3.125
Tehnician in agricultura 1.808
Agricultor culturi de camp 1.498
Tehnician horticultor 922
Horticultor 830
Lucrator in agroturism 714

La polul opus, cei mai putini elevi s-au intreptat catre calificarile de fermier montan (162) si apicultor-sericultor (78).

De ce merita sa lucrezi in Agricultura

Fermierii cu experienta sustin ca tinerii ar trebui sa aleaga sa profeseze in acest sector, care nu va intra niciodata intr-un con de umbra, ci, din contra, va oferi conditii tot mai bune si salarii peste medie.

Acestia sustin ca in meseria de agricultor sau de fermier se castiga din ce in ce mai bine in Romania, companiile fiind fortate sa ridice salariile, din lipsa de oameni.

"Se poate castiga bine acum in ferme, ca operator pe tractor si utilaje agricole. De asemenea, se poate castiga bine ca sef de ferma zootehnica, ca medic veterinar, indiferent de ce specii de animale vorbim. Salariile minime in astfel de ferme sunt undeva la 700 de euro net, in buzunar", a precizat Nicusor Serban.

Daca de IT poate sa fie nevoie maine mai mult sau mai putin, de agricultura va fi nevoie atat timp cat oamenii vor manca. Pana nu se va inventa pastila care poate fi luata odata pe luna si sa ne tina satui, agricultura va trebui sa produca

Datele reies din harta interactiva a invatamantului profesional si tehnic din Romania (IPT), Meserii.ro, realizata de OMV Petrom si CivicNet.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri