Plini de idei, pasionati, ambitiosi si dispusi sa isi asume riscuri - acestea sunt caracteristicile celor care au revolutionat lumea prin inventiile lor. Bineinteles, s-au bucurat de celebritate, dar si de mari satisfactii financiare. Succesul n-a venit usor pentru niciunul dintre ei.

Becurile, afaceri de succes

Thomas Alva Edison a ramas in istorie drept inventatorul becului incandescent si al fonografului. A fost insa si un om de afaceri si antreprenor de succes al timpurilor sale. A fondat General Electric Corporation, a avut o fabrica, dar si un studio de film. Averea lui se ridica la 12 milioane de dolari, echivalentul a 170 de milioane de dolari in zilele noastre.

"Geniul e 1% inspiratie si 99% transpiratie" - Thomas Edison

Mai putin cunoscut, Nick Holonyak a inventat in 1962 ledurile folosite la proiectoare si nu numai si in zilele noastre. A spus inca de atunci ca va inlocui inventia lui Edison si s-a tinut de cuvant. A adunat zeci de premii, inclusiv din partea fostilor presedinti ai SUA, George H.W. Bush si George W. Bush, dar si din partea lui Vladimir Putin si a imparatului Japoniei. Holonyak are in prezent 91 de ani si o avere fabuloasa, estimata la 822 de milioane de dolari.

"Scopurile tale trebuie sa fie: scoala, invatatul si apoi sa-ti folosesti cunostintele pentru a merge mai departe" - Nick Holonyak

De la Alexander Graham Bell, la Steve Jobs

Alexander Graham Bell a inventat telefonul in 1876, iar un an mai tarziu, a fondat alaturi de finantatorii sai Compania de telefoane si telegraf din America. Avea 28 de ani si a preluat 1.667 de actiuni, evaluate initial la 50 de dolari fiecare. Succesul inventiei sale l-a imbogatit. Pretul pe actiune a crescut rapid la 1.000 de dolari, ceea ce inseamna ca afacerea sa ajuns la aproape doua milioane de dolari, in banii de acum echivalentul a 38 de milioane de dolari.

"Cand o usa ni se inchide, alta ni se deschide. De multe ori ne uitam atat de mult si cu atata regret la usa inchisa, ca n-o mai vedem pe cea care ni s-a deschis" - Alexander Graham Bell

Ajungem si la Steve Jobs, care la 21 de ani fonda compania Apple, alaturi de partenerul sau Steve Wozniak, intr-un garaj. Primele lor produse, Apple I si Apple II, au avut ceva succes, dar nu au putut sa le ia fata computerelor IBM. Steve Jobs a parasit compania in 1985, dar a revenit ca CEO in 1997, cand afacerea a explodat. In 2018, la sapte ani dupa moartea lui Steve Jobs, Apple a devenit prima companie din lume, evaluata la un trilion de dolari.

"Marile realizari in afaceri nu sunt facute niciodata de o singura persoana. Sunt facute de o intreaga echipa" - Steve Jobs

Online-ul, resursa nelimitata

Google este unul dintre cele mai celebre branduri din zilele noastre, iar omul care sta in spatele acestui fenomen este Larry Page. In 1998, impreuna prietenul sau, Sergey Brin, au creat motorul de cautare care listeaza rezultatele in conformitate cu popularitatea paginilor. Astazi, Google este evaluat la peste 100 de miliarde de dolari. Salariile lui Larry Page si Sergey Brins sunt insa de doar un dolar pe an.

"Daca schimbi lumea, inseamna ca lucrezi la lucruri importante. Abia astepti sa te trezesti in fiecare dimineata" - Larry Page

Un alt inventator popular este Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care este si unul dintre cei mai tineri miliardari din intreaga lume. La 12 ani, a creat un program prin care puteai trimite mesaje pe calculator, care se numea Zucknet, iar in 2004, pe cand era student la Harvard, a lansat Facebook, afacere evaluata in prezent la 68,2 miliarde de dolari. Mark Zucckerberg este pe locul cinci in clasamentul celor mai bogati oameni din lume.

"Misca-te repede si doboara obstacolele. Daca nu le dobori, inseamna ca nu te misti suficient de repede" - Mark Zuckerberg

Niciuna dintre aceste inventii n-ar fi fost posibila, daca Bill Gates si Paul Allen n-ar fi lansat, in 1975, computerul Altair 8800 si n-ar fi inventat interfata DOS. Compania Microsoft este evaluata la 740 de miliarde de dolari si ocupa primul loc in topul celor mai profitabile afaceri din lume.

"Succesul este un profesor slab. Ii face pe oamenii inteligenti sa creada ca nu pot pierde" - Bill Gates

Sursa foto: Philips Lighting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri