Unele universitati tehnice din Romania incep sa nu isi mai doreasca sa incheie parteneriate cu firmele de IT, deoarece tinerii ajung sa renunte la studii, din dorinta de a castiga cat mai mult la locul unde fac initial practica, a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Gabor, country manager al companiei de recrutare Lugera.

"Foarte multi IT-isti sunt luati de pe bancile scolilor, universitatilor. Avem exemple de la universitati, care refuza sa mai aiba parteneriate cu companii de IT, pentru ca nu mai reusesc sa ii duca in zona de absolvire", a explicat Bogdan Gabor.

Astfel, tinerii sunt luati in practica si angajati pentru program de patru ore cu pana la 1.000 de euro net pe luna. Ulterior, li se promite o dublare a salariului, daca lucreaza in program cu norma intreaga.

"Compania vine, ii angajeaza patru ore si le dau 800 - 1.000 de euro. Ei dau de gustul banilor si li se promite dublu pentru full time. Iar ei daca deja s-au obisnuit, stiu ce trebuie sa faca, este provocator sa castigi 1.600 de euro in primul an si pentru ca esti foarte angrenat, trebuie sa participi la sedinte, nu te mai poti focusa la studii", a precizat seful companiei de recrutare Lugera.

Refuzul universitatilor este firesc

Si pentru ca tinerii sunt tot mai tentati sa munceasca in timpul facultatii decat sa vina la studii, universitatile sunt in situatia de a nu mai incheia parteneriate cu firmele de IT.

"Este firesc refuzul acestor universitati, pentru ca succesul unei astfel de institutii de invatamant este dat de numarul celor care intra in universitate alaturi de cel al studentilor care absolva studiile. Iar multii dintre tinerii care si muncesc nu mai ajung sa-si termine studiile", a precizat Bogdan Gabor.

Salariile specialistilor in IT incep de la aproape 2.000 de euro

In functie de tehnologia in care sunt specializati, spune Gabor, specialistii in domeniul IT sunt "curtati" de companii cu salarii care incep de la 1.800 de euro de euro si se duc aproape pana in 3.000 de euro, iar uneori chiar depasesc, in functie de tehnologie.

Noi daca am avea 10.000 de IT-isti i-am angaja instantaneu, cererea exista in piata

In Romania, lucreaza oficial peste 100.000 de persoane in domeniul tehnologiei informatiei, iar aceasta cifra a crescut de la circa 33.000 in 2008. IT-ul este domeniul cu cele mai mari salarii din Romania, cele mai recente date aratand ca salariul mediu net este de peste 7.100 de lei (1.500 de euro).

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri