Majoritatea studiilor si sondajelor arata ca angajatii isi doresc in 2020 sa isi schimbe jobul si compania pentru care lucreaza, fiecare dintre acestia dorindu-si functii mai inalte si salarii mai bune. Sunt insa si situatii in care este mai bine ca acestia sa ramana pe loc si sa se bucure de toate avantajele pe care le au la jobul actual, inainte de a face pasul.

Iata 3 situatii in care NU este deloc bine sa te gandesti la o schimbare de job

Tintesti un job pentru care nu esti calificat

Cautarea unui job si o schimbare in cariera nu inseamna acelasi lucru. Atunci cand incepi sa cauti un job, cel mai probabil aceasta actiune se va incheia cu angajarea intr-un job similar celui actual sau cel mult cu o treapta mai sus decat acesta.

Iar explicatia este simpla: daca o companie va angaja o persoana despre care nu stie prea multe, o va face doar daca acel candidat are experienta similara de durata, scrie Forbes.

Pe de alta parte, cand vrei sa faci o schimbare in cariera, iti doresti sa obtii un job pentru care nu esti calificat, insa pe care crezi ca o poti face si speri ca iti va placea.

Multi oameni incep sa caute in job nou sperand ca vor putea face o schimbare rapida de cariera, insa de multe ori ajung sa se frustreze cand nu sunt cautati de angajatori sau cand rateaza posturile in fata unor persoane cu experienta. Nu este imposibil sa faci o schimbare de cariera doar cautand un job, insa este destul de greu.

Mai eficient este sa te indrepti spre un rol diferit in compania in care lucrezi deja si unde vei avea mai multe sanse sa incerci sa lucrezi intr-o functie in care nu esti calificat. Ideal este sa explorezi toate oportunitatile posibile in compania in care deja esti angajat, varianta aceasta fiind mai rapida in dobandirea experientei de care ai nevoie pentru a face o schimbare de domeniu si de organizatie.

Ai nevoie de flexibilitate pentru a-ti urma pasiunile

Daca jobul actual iti permite sa lucrezi fara program fix sau sa ai si businessul tau inseamna un mare plus in cariera. Avand timp si energie necesara pentru a lucra si la hobby-urile pe care le ei, sigur vei evolua in cariera. Mai mult, iti vei creste reteaua de cunoscuti, precum si independenta financiara mai mult decat ai lucra pentru un singur job.

Un job nou iti poate aduce bani in plus, insa ia in calcul ca flexibilitatea are si ea o valoare. Timpul petrecut in consolidarea unei noi surse de venit este o investitie de viitor.

Chiar si un job in care vei lucra acelasi numar de ore sau iti va oferi posibilitatea de a lucra de acasa iti va manca mai mult timp si energie, deoarece la inceput va trebui sa demonstrezi ca esti un angajat de incredere si competent.

Gandeste-te serios care ar putea fi impactul unui job nou pe termen lung si cum iti va influenta planurile. Cea mai buna decizie ar putea fi aceea de a ramane pe loc inca o vreme.

Ai putea fi promovat in urmatorul an

Uneori, angajatii primesc semnale clare de la companii cand urmeaza sa fie promovati, insa de cele mai multe ori instinctul este acela care te poate ghida.

Un indiciu poate fi acela ca esti pregatit sa inlocuiesti un sef care pare sa isi schimbe joburile la fiecare cativa ani si este pe cale sa o faca din nou. Alt semn ar putea fi un important rezultat bun profesional, care te-a pozitionat intr-o zona cu o responsabilitate mai mare.

Sunt putine lucruri care pot garanta o promovare, insa da-ti timp 12 luni sa vezi ce se intampla, inainte de a-ti cauta alt job.

De cele mai multe ori, promovarea in compania actuala te creste pe scara ierarhica mai mult decat ar putea sa o faca o functie noua. Pe de alta parte, salariul creste mai mult cand obtii un job intr-o alta companie. Poti incepe sa cauti un nou job, dupa ce primesti o promovare in companie, asigurandu-te astfel ca iti cresti si functia si salariul.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri