Peste 45.000 de cetateni straini sunt angajati in Romania, iar 32.000 de cetateni sunt veniti din zone non-UE. Tot mai multi angajatori se arata interesati de aducerea cetatenilor de peste hotare, in special din tarile asiatice, pentru a acoperi locuri de munca care nu sunt dorite de romani.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

Romania pare sa fie tot mai atragatoare pentru muncitorii straini, iar acest lucru ni-l confirma datele Inspectiei Muncii, potrivit carora numarul salariatilor cu cetatenie straina a crescut spectaculos in ultimii ani. Astfel, s-a ajuns ca in 2019 un numar de 45.950 de persoane de cetatenie straina lucrau pe teritoriul Romaniei, comparativ cu 20.166 cate munceau in 2012 sau 21.000 de persoane de alta nationalitate, in 2013.

"Cresterea de muncitori straini in tara noastra este incurajata de nevoia angajatorilor din Romania care nu mai gasesc muncitori romani pentru posturile pe care le au disponibile, asa ca se uita mult la variantele din afara granitelor. In ceea ce priveste angajarea cetatenilor non-UE, abrogarea clauzei care ne obliga sa le oferim salariu mediu pe economie, ceea ce insemna ca ajungeam sa le platim adesea dublu decat le plateam romanilor, incurajeaza aducerea de muncitori asiatici in joburile pentru care nu gasim romani", a explicat anterior pentru wall-street.ro Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Dintre acestia peste 32.700 de persoane erau angajate din afara Uniunii Europene, cele mai multe venind din tari precum Turcia (5.109), Vietnam (5.009) sau China (2.910).

Interesul angajatorilor pentru muncitori straini a crescut in ultimii ani, pe fondul deficitului de forta de munca, iar angajatii asiatici par, in special, par sa reprezinte solutia. Mai mult, in ultima perioada, o serie de companii au anuntat ca au facut demersurile pentru angajarea de muncitori straini, cetateni non UE, cele mai recente fiind McDonald`s , Dodo Pizza, Spartan.

Tara

Numar de angajati

(decembrie 2019)

Clasamentul tarilor din care vin cei mai multi angajati non-UE

Turcia 5.109
Vietnam 5.009
China 2.910
Moldova 2.900
Nepal 2.498
Sri Lanka 2.151
India 1.789
Filipine 1.284
Serbia 1.097
Siria 839
Ucraina 707

Sursa informatii tabel: Inspectia Muncii

De altfel, pe langa avantajul de a acoperi locurile de munca pe care romanii nu se mai "bat", angajatorii romani cred, cu optimism, ca muncitorii asiatici vor fi chiar mai productivi decat cei din Romania.

Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre angajarea muncitorilor din tarile din afara Uniunii Europene.

"Vrem sa vedem daca mitul productivitatii este real, pana acum feedbackul din piata este clar ca productivitatea lor este mai mare decat a unui roman", declara anterior, pentru wall-street.ro, Cristian Huzau, seful GiGroup.

In ultima vreme, se vorbeste despre angajatii din Sri Lanka, tot mai multi angajatori indreptandu-se catre acestia. In 2019, peste 2.150 de srilankezi lucrau in Romania.

Paradoxul din piata muncii romanesti

Pe de alta parte, Romania ramane statul membru al UE care trimite in blocul comunitar cele mai multe persoane active, inregistrand in 2018 o crestere de 7% al numarului de romani activi care s-au deplasat recent, comparativ cu 2017, conform raportului anual al mobilitatii fortei de munca in cadrul UE.

Astfel, in 2018, aproximativ 17,6 milioane de persoane s-au mutat recent in alt stat membru UE, din care 12,9 milioane de persoane erau de varsta activa (20-64 de ani). Primele cinci tari care au trimis in blocul comunitar persoane de varsta activa in raport cu populatia tarii au fost Lituania, Romania, Croatia, Letonia si Estonia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri