Procedurile privind acccesul companiilor la fondurile publice pentru șomajul tehnic au fost simplificate, iar firmele vor primi banii în temen de 15 zile de la depunerea actelor la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

„În sedinta de Guvern de ieri am adus câteva clarificări și am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaților fondurile pentru șomaj tehnic. Am decis să propun completarea ordonanței 30/2020, primul act normativ care se referea la șomajul tehnic. Au fost mii de mesaje prin care oamenii ne-au făcut sugestii privind accesul la resursele guvernamentale pentru șomaj tehnic”, a explicat Violeta Alexandrul, ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, a fost simplificată procedura de acces la banii publici, în sensul că solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților, respectiv pentru companiile a căror activtate este afectată de această epidemie total sau parțial să se facă pe baza unui cereri, care este însoțită de o declarație, la care se atașează lista angajatilor pentru care deja s-a dispus intrarea în șomajul tehnic.

Documentele trebuie depuse AJOFM, iar banii vor veni în 15 zile

”Se pot depune documentele la agențiile județene pentru ocupara forței de muncă, astfel încât să beneficieze de fondurile alocate de Guvern pentru acceste costuri. Se va reduce și termenul până la care se efectuează plățile, mai precis de la data depunerii actelor la AJOFM în maximum 15 zile, spre deosebire de prevederea inițială care se referea la 30 de zile”, a explicat Alexandru.

Primul pas pe care trebuie sa îl facă fiecare angajator este să își pregătească documentele, ca la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16-31 martie, să aibă documentele gata și să le prezinte la agenții pentru efectuarea plătilor. La fel se va întampla și în mai, pentru perioada 1-16 aprilie, așa cum prevedere decretul președintelui Iohannis

Totodată, Violeta Alexandru a făcut că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic.

"Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul. Plăţile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic”,a precizat ministrul

Pentru ceilalți angajatori, tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, Violeta Alexandrul arată că ”prevederile privind șomajul tehnic se aplică în totalitate, asa ca încurajăm agenții economici, organizațiile neguvernamentale, să își pregatească documentele și să le depună.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri