Salariatele gravide reprezintă în general o categorie privilegiată, în rândul angajaților, însă chiar și ele pot fi concediate pentru motive disciplinare sau ca urmare a desființării locului de muncă din motive economice.

Astfel, interdicția de concediere a salariatelor gravide prevazută in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii și îin legislația speciala privind protecția salariatei gravide se referă exclusiv la motive care au legatură directă cu starea acestora, explică reprezentanții Vernon | David .

În decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala reține că salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decât cele legate de starea de graviditate, cum ar fi săvârșirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului muncii pe motive economice.

Această decizie însă, nu influențează în niciun fel nici prevederile legale care se referă la imposibilitatea încetării contractului individual de muncă al salariatului aflat în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului decât în cazul reorganizării judiciare, a dizolvării sau a falimentului angajatorului, întrucât în aceaste situații contractul individual de muncă este suspendat de drept pe durată concediilor relevante.

Practic, în acest caz, încetarea contractului individual de muncă intervine că urmare a încetării existenței uneia din părți.

Citește și COVID-19 | Cum le afectează coronavirusul pe femeile gravide. Poate fi transmis virusul de la mamă la nou-născut?

De asemenea, rămân neschimbate și prevederile legale cu privire la posibilitatea încetării contractului individual de muncă al salariatei care a născut recent și și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie și solicita angajatorului reîntoarcerea în câmpul muncii, renunțând practic la dreptul de a efectuă concediul de îngrijire a copilului. În cazul acestor persoane, angajatorul poate dispune încetarea contractului individual de muncă, că și în cazul salariatei gravide, numai pentru motive care nu au legătură directă cu starea lor. Cu alte cuvinte, va fi permisă concedierea numai pentru alte motive decât cele legate de starea de graviditate, cum ar fi săvârșirea de abateri disciplinare sau că desființarea locului muncii pe motive economice.

Vernon | David este o societate de avocatură infiintată în urmă cu 18 ani. În prezent, societatea are o echipă de avocați specializată în toate aspectele legate de dreptul muncii, atât în ceea ce privește consultanță cât și soluționarea litigiilor privind ocuparea forței de muncă, gestionând proiecte complexe pentru companii importante din România și Moldova.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri