Piața muncii a fost puternic afectată de răspândirea rapidă a noului oronavirus, iar angajatorii au pus în așteptare noile angajări sau chiar au anunțat concedieri. Însă sunt domenii care încă merg bine, înregistrează creșteri și fac angajări. Iată ce trebuie să știi despre transformările pieței muncii pentru a rămâne un candidat căutat de companii.

Criteriile pentru candidații doriți se schimbă. Suntem într-o lume în care a fi capabil să lucrăm cu oameni din diverse categorii ierarhice face parte din ingredientele cheie pentru succes. La urma urmei, instruirea unei abilități tehnice este mult mai ușoară decât a învăța pe cineva cum să fie credibil, să lucreze bine cu ceilalți și să poată îi facă pe ceilalți să aibă prindă încredere. Deci, ce impact va avea acest lucru asupra ceea ce caută angajatorii la angajare?

Dimplomele universitare nu vor mai fi totul. Educația va fi întotdeauna critică pentru angajați calificați. Dimplomele vor fi în continuare obligatorii pentru anumite poziții și sunt încă o modalitate bună de dezvoltare. Dar scad în importanță pentru unele locuri de muncă, unde nu este necesară calificarea, cum ar fi multe funcții de conducere. Glassdoor a lansat un recent în care arată organizațiile care au încetat recent să mai solicite la angajare studii universitare. Lista include companii dintr-o gamă variată de industrii, scrie Forbes.

Abilitățile transferabile contează acum mai mult ca oricând. De mai bine de un secol, am fost pregătiți să credem că experiența noastră și titlurile noastre contează mai mult decât modul în care ne facem treaba. Dar, în realitate, abilitățile transferabile sunt esențiale. Modul în care continuăm să ne facem treaba, chiar și în ciuda unor blocaje rutiere aparent insurmontabile, felul în care comunicăm cu ceilalți, chiar și atunci când suntem în conflict și cum găsim soluții creative atunci când resursele nu sunt la îndemână cu ușurință, sunt abilitățile cheie care fac pe oricine să iasă în evidență în meseria sa. Aceste abilități nu sunt atât de comune pe cât te-ai putea gândi și sunt și mai dificil de dezvoltat.

Experiența profesională și maturitatea sunt căutate. Atunci când treceți de la o industrie la alta, contează să aveți un background în business și servicii pentru clienți. Oamenii care au văzut cum funcționează organizațiile, care au învățat niște lecții puternice și pot face față presiunii cu maturitate sunt vitali într-o companie, în momente de incertitudine. Au trecut vremurile în care vârsta dictează dacă cineva poate face treaba. Dacă faceți față bine la schimbare, vârsta este doar un număr.

Locația nu mai este un impediment la angajare. Având în vedere că atât de multe companii se adaptează muncii de acasă, ezitarea acceptării echipelor virtuale este forțată să iasă din gândire. Munca de la distanță este aici, acum. Perioada actuală va mări, fără îndoială, limitările geografice anterioare pe care le aveau companiile în atragerea candidați.

Reconversia profesională este de așteptat. Ultimii zece ani au risipit tradiția că un angajat va avea o singură carieră toată viața. Acum, a devenit o obișnuință ca oamenii să schimbe frecvent joburile. Dacă organizațiile vor fi fluide în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, de ce nu ar trebui să o facă și angajații? Totuși, schimbatul industriei în care o persoană activează este încă o raritate. Cu toate acestea, odată cu schimbarea bruscă pe care o provoacă această pandemie, mulți oameni vor trebui să părăsească, temporar sau permanent, industria actuală pentru acele sectoare care vor crește în perioada următoare.

Pregătirea pentru acest nou peisaj al pieței muncii este esențială pentru toată lumea. Specialiștii atrag atenția că „indiferent dacă sunteți angajat sau nu, ar trebui să analizați opțiunile pe care le aveți. Dacă lucrați într-o industrie care nu va evolua bine în aceste circumstanțe noi, merită să vă transformați rapid candidat pasiv și să aveți un plan de urgență.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri