Românii care munceau în străinătate și au venit în țară, ”fugind” de pandemia de coronavirus, cel mai probabil vor reveni peste granițe, în țările în care lucrau anterior, imediat după ridicarea restricțiilor. România nu îi poate reține, pentru că nivelul salariilor va fi în continuare mai mic, a declarat, pentru wall-street.ro, Sorina Donisa, șefa grupului de recutare APT, cu peste 2.000 de angajați.

Efectele din Europa ale pandemiei de coronavirus i-au speriat pe români, așa că mulți dintre cei plecați la muncă peste granițe au ales să revină în România, să traverseze criza acasă, alături de familii. Datele de la Poliția de Frontieră arată că mii de români se întorc zilnic în țară.

De exemplu, date recente arată că în 24 de ore, prin punctele de frontieră, au trecut aproximativ aproape 14.000 de persoane, cetățeni români și străini. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 7.300 de persoane, iar pe cel de ieşire 6.600 persoane.

Cel mai probabil, vor pleca înapoi, imediat ce vor putea

”Toată lumea îşi pune speranţele în cei care au venit de afară, înapoi în România. Eu, personal, cred că, în momentul în care se vor ridica restricţiile şi vor avea posibilitatea să plece din nou, o vor face. Nu mă bazez pe aceştia (ca potențiali candidați pentru piața muncii - n.red)”, a explicat Sorina Donisa.

O parte dintre ei va rămâne, din diverse considerente, dar cred că totuşi marea majoritate va pleca înapoi de unde a venit.

Specialistul în recrutare consideră că principalul motiv pentru care diaspora va reveni peste hotare este nivelul mic al salariilor din România, comparativ cu cele din țări precum Italia, Spania sau Franța.

”Vor pleca din cauza veniturilor mai mari pe care le pot câștiga acolo. Adică, din păcate, partea materială va fi în continuare un punct de atracție pentru cei care au muncit în străinătate. Iar pentru România este greu să se alinieze la aceste niveluri salariale”, a mai spus Sorina Donisa, APT.

Iți recomandăm să citești și Răsturnări de situații în piața muncii: pică importul de asiatici, iar românii reveniți de peste granițe ar putea fi soluția

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri