Dacă criza generată de coronavirus a zguduit piața muncii și o mulțime de domenii sunt la pământ, trebuie știut că sunt și sectoare unde lucrurile merg chiar mai bine, iar angajații nu au fost afectați. Previzibil poate, sectorul IT rămâne în continuare unul în creștere, în care cererea de oameni este pe val, în criză, iar salariile au rămas neschimbate. Pentru specialiștii din această ramură angajatorii oferă chiar și 5.000 de euro pe lună.

Astfel că, dacă înainte de criza actuală, IT-iștii erau oricum la mare căutare în companiile de profil, precum și în organizațiile din aproape toate domeniile, în prezent, cererea este și mai mare.

De altfel, și în urmă cu câteva luni angajatorii se plângeau că nu găsesc candidați pentru posturile de specialiști în tehnologia informației.

”Recrutările de IT-iști au crescut foarte mult în această perioadă. E vizibil în piață că tot ce înseamnă zona de IT este și mai cerută decât era înainte. Oricum exista o cerere în piață, acum pot să spun că există o cerere și mai mare”, a declarat, pentru wall-street.ro, Sorina Donisa, șefa grupului de recrutare APT.

Citește și Lugera: Unele universități NU mai vor parteneriate cu firme de IT, pentru că studenții nu mai dau pe la cursuri

Piața de IT, privilegiata industriei

Și specialiștii în recrutare ai Adecco arată că de la începutul pandemiei până în prezent, piața de IT a fost una dintre privilegiatele industriei, alături de piețele de food și agribusiness. Astfel, chiar și pe timp de criză, anumite segmente din industria IT au înregistrat o creștere, iar aici putem vorbi despre producătorii de produse software tip online ordering pentru restaurante.

Trebuie spus și că nu toate situațiile sunt identice în piață, astfel că unele companii care furnizează servicii pentru industria bancară, au înregistrat o stagnare și chiar au înghețat pozițiile pe care le recrutau la momentul respectiv.

”Este greu să estimăm o cifră exactă, însă putem spune cu certitudine că industria IT continuă să aibă un trend ascendent din punct de vedere recrutare, chiar dacă mai mic raportat la perioada ante-pandemie”, a declarat, pentru wall-street.ro, Cristina Patroescu, reprezentant al diviziei de executive search din cadrul companiei de recrutare Adecco.

Cei mai căutați specialiști din domeniul IT rămân în continuare programatorii, atât front-end (Javascript, Angular, React), cât și back-end (Java, PHP, .NET, Python). Companiile caută însă și poziții de technical support engineer, SQL developer, software tester și BI developer.

Îți recomandăm și Domeniul în care fără o ofertă de 3.000 de euro specialiștii nici nu vin la interviuri

Câți bani câștigă IT-iștii în România

Din punct de vedere salarial, nu s-au înregistrat diferențe față de perioada anterioară a crizei.

Cele mai mari salarii sunt în continuare înregistrate în București, urmate de Cluj, Iași și Timișoara.

În București, potrivit Adecco, salariul mediu este situat în jurul valorii de 2.000 euro net pe lună, iar ca valori de interval, salariile pleacă de la 1.000 euro net pe lună pentru poziții de junior și pot ajunge la 5.500 euro net pe lună pentru pozițiile manageriale.

Unul din doi candidați părăsește actualul job pentru salariu

Specialiștii în recrutare au remarcat o scădere a disponibilității candidaților în a mai schimba job-ul așa ușor. ”Curtați” de mai mulți angajatori, IT-iștii analizează mult mai atent ofertele din piață.

Poți citi și Adecco, liderul industriei de recrutare: oferim salarii de 1.800 de euro în IT si găsim totusi cu dificultate candidați

”Am înregistrat o ușoară schimbare în comportamentul candidatului față de perioada anterioară crizei, în sensul că analizează cu mai multă atenție ofertele de angajare. Rămân în continuare deschiși la oportunități, însă unul din doi candidați părăsește actualul job pentru un pachet salarial mai bun”, a explicat Cristina Patroescu, Adecco.

În ordinea motivelor pentru care candidații schimbă angajatorul se numără pachetul salarial, tehnologii noi și proiecte mai complexe, locația biroului, relația cu managerul și echipa, oportunități de avansare în carieră.

Cum arată oferta câștigătoare, care îi atrage pe IT-iști

Deși nu există o rețetă privind oferta care atrage un IT-ist de la un loc de muncă la altul, trebuie știut că ei se uită cu atenție la oportunitățile de dezvoltare pe care i le oferă.

Oferta câștigătoare depinde de foarte mulți factori și nu există aceeași rețetă de succes pentru toți candidații. Fiecare candidat este diferit și vine cu obiective și motivații diferite.

”Însă un numitor comun al tuturor ofertelor ar trebui să fie un produs/serviciu complex, dezvoltat cu tehnologii noi, care să permită candidatului dezvoltarea din punct de vedere profesional, o locație atrăgătoare, de preferat central și un pachet salarial motivant. Aici, nu mă refer doar la salariu, ci și la beneficiile oferite (work-from-home, pachet de acțiuni, zile adiționale de vacanță, asigurare medicală, inclusiv pentru membrii familiei – se numără printre cele mai atrăgătoare beneficii în prezent)”, a explicat Cristina Patroescu.

Pe lângă toate acestea, se mai adaugă și chimia pe care un candidat o are cu viitorul manager direct în cadrul interviurilor, aspect care poate influența acceptarea sau respingerea unei oferte de angajare.

În România, lucrează oficial peste 100.000 de persoane în domeniul tehnologiei informației, iar această cifră a crescut de la circa 33.000 in 2008. IT-ul este domeniul cu cele mai mari salarii din România.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri