Peste jumătate dintre românii care au respuns unui studiu declară că sunt mulțumiți de modul în care companiile au gestionat criza generată de coronavirus. Chiar și așa, paradoxal poate, doar unul din trei ar mai rămâne la actualul loc de muncă.

Actuala criză adusă de Coronavirus i-a determinat pe oameni să se îngrijoreze de sănătate și de veniturile lor și mulți se gândesc la schimbările pe care și le doresc în carieră. Acestea sunt principalele rezultate dintr-un sondaj realizat de Happy Recruiter, cu ajutorul robotului de recrutare, Dora.

Cum se simt angajații de când s-au instituit măsurile Coronavirus? Se tem pentru jobul lor? Simt că angajatorul lor abordează în mod corespunzător criza? Incertitudinea îi face să aștepte cu nerăbdare să lucreze din nou? Aceste întrebări, cât și altele au fost adresate la 36.145 de persoane din Belgia, România și Marea Britanie în aprilie 2020 de către Dora, robotul de recrutare al celei mai importante platforme de recrutare socială din România, Happy Recruiter, parte a House of HR Group.

Majoritatea oamenilor sunt îngrijorați de sănătate și de venituri

Îngrijorările de sănătate apar în principal în rândul respondenților din toate cele trei țări, în care sondajul a fost realizat, Marea Britanie, Belgia și România.

În Marea Britanie, 44% dintre angajați sunt preocupați de sănătate și nu mai puțin de 22% sunt îngrijorați de veniturile lor și de viitorul incert (21%).

În același timp, una dintre principalele preocupări ale belgienilor în această perioadă este: venitul, care vine pe locul doi după problemele legate de sănătate. Viitorul nesigur nu reprezintă o preocupare majoră pentru respondenții din Belgia, dar una dintre cele mai mari griji pentru respondenții români este viitorul nesigur. În general, alte preocupări sunt legate de accesul la resurse și distanțarea socială.

2 din 3 români spun că locul lor de muncă este afectat de Covid-19. Sectoare care au fost afectate de Covid-19: un sfert lucrau în sectorul industriei când a început criza, 17,4% în construcții, 10,9% în comerț / retail și 10,05% în transport. Alte sectoare afectate sunt: Office / Administrație, Servicii, Logistică / Depozit și HORECA.

În ​​Belgia și România, același studiu a arătat că 67% sunt în prezent în căutarea unui nou loc de muncă, cu mult sub jumătate din forța de muncă care se așteaptă să rămână la locul de muncă actual.

Satisfacția angajaților cu privire la modul în care angajatorul a gestionat criza Covid-19

58% dintre românii care au răspuns la acest chestionar sunt mulțumiți de modul în care angajatorii lor au gestionat această criză. Principalele motive enumerate pentru care angajatorii sunt apreciați de respondenți: este organizat - 29,55%, oferă continuitate - 22,53%, îi pasă de noi - 19,77%, comunică bine - 16,5%, este transparent - 7,29%.

Motivele oferite de cei care nu erau mulțumiți de modul în care a fost gestionată această problemă au fost: concedierea, faptul că salariul lor a fost redus în această perioadă, în timp ce alții au motivat că angajatorul a arătat indiferență sau nu a oferit condiții de protecție a sănătății. Alte motive care au dus la nemulțumire: dezorganizare, comunicare deficitară în această perioadă și lipsă de transparență

Doar 1 din 3 români își mai doresc jobul actual

Deși aceeași incertitudine prevalează în întreaga lume, marea majoritate a britanicilor, 71%, se așteaptă să își păstreze locul de muncă actual, un procent mai mare decât în ​​alte țări. Cifrele variază între diverse industrii. Peste 45% dintre oamenii din industria manufacturieră caută acum un loc de muncă. În sectorul Office și Administrativ, 40% caută activ un loc de muncă, iar în Construcții, Catering și Ospitalitate - mai mult de o treime sunt în căutarea unui nou loc de muncă. În alte sectoare, de ex. Retail, Educație și Logistică, cifra este mai mică.

În schimb, în ​​Belgia și România, același studiu a arătat că 67% sunt în prezent în căutarea unui nou loc de muncă, cu mult sub jumătate din forța de muncă care se așteaptă să rămână la locul de muncă actual.

Motivele acestei diferențe sunt greu de constatat din rezultatele studiului, dar pot fi cauzate de factori precum șomajul tehnic, legislația specifică de la o țară la alta și variațiile de nivel de încredere a angajaților, de la o țară la alta.

HappyRecruiter este un ecosistem digital de recrutare care, pentru prima dată, ajută la deblocarea potențialului de recrutare al celor mai populare platforme de socializare. HappyRecruiter oferă posibiloitatea de a viza și de a ajunge cu ușurință la candidați. Înființată în 2018, compania a realizat peste 650.000 de interviuri în primii doi ani. Printre clienți se numără Accent Jobs, Coca-Cola, McDonalds și alții. Happy Recruiter face parte din Grupul House of HR.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri