Cum piața forței de muncă s-a clătinat încă de la primele semne ale crizei generate de coronavirus, semnalele venite din acest sector au fost în pricipal legate de reduceri salariale și disponibilizări. Între timp însă, au apărut și semnale pozitive, iar unul dintre acestea vine din partea companiilor care au ales să își spijine angajații în momente dificile și au crescut valoarea tichetelor de masă.

Piața beneficiilor extrasalariale s-a ridicat anul trecut, potrivit estimărilor companiei Edenred, la 1,6 miliarde de euro, cifră care include activitatea tuturor emitenților prezenți în România pentru toate produsele pe care aceștia le oferă.

Astfel, anul trecut, aproximativ 2,5 milioane de salariați au primit tichete de masă, acest beneficiu fiind în continuare cel mai răspândit și apreciat în rândul angajaților din România.

Unii au suspendat acordarea de tichete angajaților

Dana Sîntejudean, managing director Edenred România & Moldova, a declarat, pentru wall-street.ro, că organizațiile din portofoliul Edenred continuă în mare parte să le ofere beneficii extrasalariale angajaților lor, iar situațiile în care s-a renunțat pentru o perioadă la acest beneficiu reprezintă o minoritate.

În majoritatea cazurilor, vorbim despre companiile ale căror angajați au intrat în somaj tehnic, din industrii precum automotive, HoReCa, dar și industria transporturilor.

Trebuie știut și că angajații care lucrează de acasă au dreptul legal de a primi, în continuare, beneficii extrasalariale.

”Angajatorii respectă acest lucru. Mai mult, am observat că în perioada sărbătorilor pascale, angajatorii au oferit tichete și carduri Edenred Cadou ca până acum, în valoare de 150 de lei/ eveniment/ persoană”, a precizat Sîntejudean.

Citește și CORONAVIRUS | Se schimbă modul în care angajații din România își cheltuiesc banii din beneficiile extra-salariale

Alții au ”plusat” la acest beneficiu

Șefa Edenred a precizat că mulți angajatori aleg să vină și mai mult în sprijinul angajaților lor, crescând valoarea tichetelor de masă la maximum prevăzut de modificarea legislativă din 1 aprilie 2020, respectiv 20 de lei/ zi lucrată.

Tot în beneficiul angajaților și angajatorilor, voucherele de vacanță se vor emite exclusiv pe card în 2020, iar perioada de valabilitate a voucherelor emise pe hârtie și card în perioada martie - decembrie 2019 a fost prelungită până la data de 31 mai 2021.

”În perioada aceasta, toate categoriile de comercianți la care pot fi folosite soluțiile Edenred s-au reorientat și adaptat, iar numărul de parteneri la care se poate face plata online, în siguranță, a crescut semnificativ. Partea pozitivă este că beneficiarii se vor putea bucura de efectele digitalizării și după ce vom reveni la normal”, a adăugat aceasta.

Dana Sîntejudean a precizat că Edenred a facilitat tranziția de la tichete de hârtie la carduri, fără costuri suplimentare, punându-le la dispoziție o echipa dedicată. De asemenea, a fost oprită orice expediție de facturi și alte documente în format fizic, fiind puse la dispoziție online.

De ce merită să acorzi tichete în perioade de criză

Între beneficiile menținerii tichetelor valorice, chiar și când firma întâmpină dificultăți, vorbim, pe de-o parte, de creșterea puterii de cumpărare pentru angajați, beneficiu de care aceștia au nevoie cu atât mai mult într-o perioadă dificilă și mai degrabă incertă, decât de criză.

Dar atât pentru angajații beneficiari, cât și pentru companiile care le oferă, mai vorbim, pe de altă parte, de economii considerabile, conform prevederilor în vigoare.

În funcție de destinația utilizării, beneficiile oferă o serie de facilități fiscale pentru companii și angajați, precum: economii de 37% față de acordarea aceleiași sume de bani în numerar, deductibilitate de la plata impozitului pe profit, scutire de la taxele social-salariale și social-patronale pentru tichetele de masă, cadou, creșă, culturale și voucherele de vacanță.

”Tichetele și cardurile valorice încurajează consumul, ajutând economia locală. Renunțarea la acordarea lor de către angajatori ar presupune automat scăderea puterii de cumpărare a angajaților și a familiilor acestora, dar și mai puține venituri pentru comercianții la care se poate plăti cu acestea”, a precizat reprezentantul Edenred.

Trebuie precizat că, per ansmablu, lucrurile nu stau bine în piața forței de muncă din România, unde, la două luni de la izbucnirea crizei noului coronavirus, circa 635.709 de angajați au intrat în șomaj tehnic, iar peste 360.000 de peroane au rămas fără job.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri