Cum ne bem cafeaua la birou astfel încât să ne păstrăm sănătatea? 

 Cum ne bem cafeaua la birou astfel încât să ne păstrăm sănătatea? 

Sfaturile sunt oferite de Vlad Mixich, medic și expert în politici de sănătate, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, și ing. Iosif Răducu, consultant SSM-SU.

Dr. Adrian Marinescu: Sunt date noi care ne arată că transmiterea virusului prin intermediul suprafețelor este destul de mică. Dacă sunt într-un spațiu închis port masca. (..) Dar fiind în spațiu închis ar trebui aerisita cameră, distanța să fie de 1,5 m, îmi scot masca, dar înainte o soluție dezinfectantă este necesară.

Ing. Iosif Raducu: Se recomandă să nu mai ieșim în grup mare, ieșim în 2-3 colegi – grupuri cât mai mici cu păstrarea distanței sociale de 1,5 – 2 m. Conversațiile de la cafea – trebuie să renunțăm la obiceurile de a saluta (dat mâna), să ne dezinfectăm pe mâini și practicăm respectarea întregului set de măsuri.

Foto: Shutterstock

Purtarea măștii la birou, necesară?

Purtarea măștii la birou, necesară?

Oamenii îngrijorați că purtarea măștii la birou ar duce și la o oxigenare mai scăzută, ar putea avea efecte negative asupra persoanelor cu probleme respiratorii. Merită cost / beneficiu purtarea măștii?

Dr. Adrian Marinescu – Clar merită. Scoatem masca, dar păstrăm distanță și combinăm cu băutul apei sau a unui ceai. Asmaticii, cei care au bronșită, aici va trebui să aibă o contraindicație de a purta masca, în cazul lor purtarea măștii trebuie înlocuită cu distanțarea de 3 m. Dacă nu am afecțiuni, nu există o contraindicație pentru masca, trebuie să am aerisire să fac pauză la 2 ore și să nu fie cald în interior.

Ing. Iosif Raducu - Angajatii care se află singuri în birou nu vor purta masca, asemenea, și cei care lucrează în aer liber – cu distanțare socială. Cerințele legale sunt că aceste măști să fie oferite de către angajator, în mod normal minim 4 măști /persoană / zi. Una pentru drumul spre muncă, apoi câte 1 la 4 ore și ultima pentru drumul spre casă. De asemenea, trebuie să asigure diverse substanțe dezinfectate pentru suprafețe, echipament tehnic și tegumente.

Foto: Shutterstock

Ce fel de măști are obligația angajatorul să ofere?

Ce fel de măști are obligația angajatorul să ofere?

Este vorba de măștile chirurgicale albastre din polipropilenă. La cadrele medicale sunt și alte tipuri de măști mai performante cu diferite grade de filtrare”, a declarat Ing. Iosif Raducu.

Foto: Shutterstock

Cât de des trebuie să ne dezinfectăm la locul de muncă?

Cât de des trebuie să ne dezinfectăm la locul de muncă?

Dr. Adrian Marinescu - Cât de des este nevoie. Trebuie să evităm să ducem mâna la gură sau la nas. Oricât te-ai dezinfecta dacă atingi și apoi ai ticul de a duce mâna la nas, nu ajută. Dacă stau la birou și nu fac nimic altceva, nu trebuie să mă dezinfectez din 5 în 5 min. Suprafețele pe care lucrăm trebuie dezinfectate la un anumit interval, mai ales când împărțim un calculator sau un spațiu. Pe lângă dezinfectanți, recomand și varianta de dezinfectant de buzunar și e important să o avem la îndemână când ieșim și am atins anumite suprafețe.

Ing. Iosif Răducu - Dezinfectarea suprafețelor la începutul programului de lucru, la 4 ore de la începutul programului și apoi la plecare. (...) În planurile de prevenire și protecție noi, cum cere legea, se prevăd bugete și pentru celelalte costuri, 3 categorii de substanțe dezinfectante, pentru alimente, pentru suprafețe și pentru tegumente. Trebuie să fie substanțe omologate, certificate că substanțe biocide, care au efect asupra acestui virus. Costurile pentru angajatori sunt mai mici decât dacă o persoană s-ar îmbolnăvi. Dacă spunem "hai lasă că merge"," hai că nu există COVID", ne putem trezi cu o explozie epidemiologică, repercusiuni financiare și medicale, iar se pot închide activități economice.

Foto: Shutterstock

Dacă vedem un coleg care are simptomatologie cu răceală, trebuie să îl trimitem imediat acasă?

Dacă vedem un coleg care are simptomatologie cu răceală, trebuie să îl trimitem imediat acasă?

Dr. Marinescu – Orice simptomatologie respiratorie trebuie luată în calcul și persoană trimisă acasă, chiar dacă nu este vorba de COVID-19.

Foto: Shuttestock

E suficient un termometru clasic tip pistol?

E suficient un termometru clasic tip pistol?

Ing. Iosif Răducu – Pentru societățile cu personal redus, este suficientă termometrizarea. La cei cu flux mare de angajați se recomandă un serviciu epidemiologic. Medicii de medicină muncii pot face acest triaj.

Care e logica din spatele acestei obligativitățîi? Nu toți fac febra.

Dr. Marinescu – Persoana simptomatică are risc mai mare de transmitere. Pornim de la ideea că dacă are febra este bine să nu între în mediu, pentru că simptomatologia are încărcătură virală mai mare și șansele să îi îmbolnăvească pe ceilalți este mai mare. Este bine să așteptăm câteva minute după ce ajungem, apoi să se ia temperatura. E posibil să venim de la căldură și să avem temperatura mai sus pentru câteva minute. Dacă temperatura este mai mare de 37.3 se trimite la consult de specialitate.

Foto: Shuttestock

Sursa foto: Shutterstock