Pe fondul incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care a necesitat impunerea de restricții atât în România, cât și în regiune, piața muncii a trecut, de asemenea prin mai multe transformări. În lipsa unei palete de joburi care să le răspundă nevoilor imediate, precum și în absența unei strategii guvernamentale, mulți români sunt nevoiți să ia în considerare posibiltatea unei reconversii profesionale, o experiență prin care trec și mulți șomeri care aveau deja un job stabil în România.

De ce este atractiv domeniul IT pentru o reconversie profesională

Domeniul IT pare să fie una din soluțiile viabile în ceea ce privește industriile către care românii se pot reconverti din punct de vedere profesional. Compania Bittnet Training, parte a grupului Bittnet lansează în luna decembrie a acestui an CTRL+N, un proiect național de reconversie profesională pentru adulții care își doresc să înceapă o carieră nouă în IT. O carieră în această industrie ar putea să rezolve și problema veniturilor prea mici, situație cu care se confruntă mulți români, mai ales acum, în contextul crizei.

„Credem că tehnologia va juca un rol din ce în ce mai important în viețile noastre profesionale și personale, și că dezvoltarea accelerată și concertată a IT-ului românesc este cea mai mare șansă pe care o avem să recuperăm decalajul de bunăstare și civilizație față de țările din vestul Europei (...) Beneficiarii programului CTRL+N sunt în primul rând persoanele fizice care doresc să-și schimbe profesia pentru că veniturile pe care le au sunt prea mici sau pentru că au rămas fără job din cauza crizei”, a declarat pentru wall-street.ro, Dan Berteanu (foto), CEO al Bittnet Training și VP of Education pentru Bittnet Group.

România, restantă la specialiști în IT

Potrivit ediției din acest an a Digital Economy and Society Index, doar 10% dintre români au abilități digitale peste medie, comparativ cu 33% dintre europeni, ceea ce plasează România pe ultimul loc în UE. Specialiștii români în IT reprezintă doar 2,2% din totalul forței de muncă, o proporție mult mai redusă față de media UE care este de 3,9%.

Din acest motiv, Bittnet își propune ca până la sfârșitul anului 2025 să aducă aproximativ 25.000 de noi specialiști în IT în piața muncii, prin intermediul CTR+N. Programul lansat de companie își propune să încurajeze la scară largă debutul în lumea tehnologiei și se adresează nu doar persoanelor fizice, ci și angajaților companiilor care doresc să-și reconvertească profesional salariații care au job-uri cu risc mare de automatizare.

Se știe că este mult mai ușor și mai profitabil să reconvertești profesional un angajat decât să găsești unul potrivit în piață, fiindcă abilitățile se învață pe când <

> culturală, nu.

Dan Berteanu, CEO al Bittnet Training

Citește și: Motivele pentru care românii aleg o carieră în IT

CTRL+ N, un nou început

Cursurile de reconversie profesională oferite de Bittnet în cadrul proiectului CTRL+N au fost dezvoltate pe baza competențelor necesare din cele mai căutate 28 de job-uri din industria IT, din arii precum dezvoltare de software, administrare hardware, cloud, managementul proiectelor și securitate cibernetica.

Nu există cerințe minime pentru a fi admis în cadrul cursurilor fiindcă noi credem că oricine poate învăța orice dacă are dorința, timpul și îndrumarea necesară (...) Bineînțeles că nu toți suntem potriviți pentru un job de programator sau de administrator de rețea. Tocmai de aceea, construim în trasee de învățare pentru job-uri foarte diverse din domeniul IT, unele dintre acestea necesitând mai puține cunoștințe tehnice.

În plus, feedback-ul specialiștilor din recrutare cu care am discutat a fost că job-urile de entry-level sunt de multe ori mai greu de acoperit”, a mai declarat Dan Berteanu.

Reconversia profesională, un efort comun

Până acum, în inițiativa pornită de cei de la Bittnet s-au alăturat mai mulți jucători importanți din industrie cum sunt Microsoft România, Fundația Autonom, fondul de investiții Simple Capital și Softbinator. Totodată, Dan Berteanu spune că se află în discuții cu mai multe companii care doresc să-și aducă aportul.

„Cel mai mult însă mă bucură faptul că am început să primim telefoane de la companii care vor să se alăture demersului din proprie inițiativă. Ne-am imaginat de la bun început această > a procesului de educație digitală pentru forța de muncă cu potențial de reconversie profesională, și dacă reușim să lăsăm la o parte interesul individual și ne unim forțele și creștem standardul de calitate a întregii piețe de candidați din industria de IT, credem că pe termen lung vom fi cu toții mai câștigați”, a mai declarat Dan Berteanu.

Primele programe vor fi predate de specialiști din IT care sunt traineri colaboratori ai Bittnet Training. Totodată, un element de noutatea este faptul că invitația de a preda rămâne deschisă pentru toți specialiștii din IT care vor să contribuie la dezvoltarea educației digitale din România.

Cât costă cursurile

Prețul cursurilor pentru cei care vor să se înscrie este unul fix, de 899 de lei, indiferent de durata acestora. În medie, un curs complet durează 16 săptămâni.

Pentru o parte dintre aceia care nu-și vor permite taxa de participare vom acorda burse de studiu. Încercăm să acoperim din sponsorizări un număr cât mai mare de burse, din dorința de a oferi șansa de reconversie profesională și reîncadrare în forța de muncă cât mai multor aplicanți”, mai precizează CEO-ul companiei.

Investiția la nivelul programului inițiat de Bittnet Training se ridică la aproximativ 50.000 de euro, la care se adaugă încă 50.000 de euro veniți din partea partenerilor care acordă burse.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri