În luna noiembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%), potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna noiembrie a anului 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%.

Top 5 domenii cu cele mai mari salarii

De departe, cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în domeniul IT și a activităților conexe acestuia. Cele mai mari salarii din noiembrie 2020 au fost înregistrate de cei care activează în sectoarele de tehnologia informației (IT) și a serviciilor informatice, cu aproximativ 8.273 de lei și cei din informații și comunicații (cu 6812 de lei), potrivit datelor furnizate de INS.

După angajații din IT, specialiștii cu cele mai mari salarii nete lucrează în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Aceștia au câștigat, la final de noiembrie 2020, aproximativ 6715 de lei.

Pe locul al patrulea în topul domeniilor cu cele mai mari salarii nete sunt angajații care activează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, unde cele mai valori ale salariului net au fost de 6042 de lei.

Câștiguri salariale nete de peste 6.000 de lei s-au înregistrat și în activități de editare (cărți, broșuri, pliante, ziare, reviste, publicații etc.), unde cel mai mare salariu net a fost de 6041 de lei, la final de noiembrie 2020, mai arată datele centralizate de INS.

Top 5 domenii cu cele mai mici salarii

La coada clasamentului se află lucrătorii din industria de hoteluri și restaurante, un domeniu care în anul 2020, nu a mai arătat deloc la fel ca în 2019. În mediu, un angajat din HoReCa a câștigat, „în mână” 1668 de lei net, la finalul anului trecut.

Totodată, în fabricile din industria textilă, care au cunoscut o scădere considerabilă a producției, pe fondul pandemiei de COVID-19 regăsim și românii cu cele mai mici salarii, la final de noiembrie 2020, cu un salariu net de 1880 de lei. Și angajații din care se lucrează în zona de tăbăcire şi finisare a pieilor, în fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie și încălţăminte au câștigat 2179 de lei, față de 2129 de lei, cât au încasat în octombrie 2020.

În 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, și zona de servicii a fost puternic impactată de restricțiile impuse în contextul crizei sanitare. Prin urmare, salarii nete din acest sector s-au menținut în noiembrie 2020 la 2204 de lei.

Și industria alimentară se regăsește la coada clasamentului în ceea ce privește salariile, în ciuda cererii crescute pentru acest sector, pe fondul pandemiei de COVID-19. În noiembrie 2020, un angajat din această industrie a câștigat un salariu mediu net de 2241 de lei.

Citește și: În ce alte domenii ar putea „migra” lucrătorii din HoReCa, încă afectați de restricțiile impuse de pandemie

Când se anunță revenirea economică pentru sectoarele afectate de COVID-19

„Efectele pandemiei, procesele de automatizare și digitalizare pun presiune asupra locurilor de muncă în educație, producție, logistică, ospitalitate și divertisment. Aceste locuri de muncă au fost și vor continua să fie afectate până cel puțin în prima parte a lui 2021”, a declarat pentru wall-street.ro Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, unul din cei mai importanți jucători din domeniul resurselor umane.

Specialistul spune că în privința domeniilor afectate de pandemia de COVID-19, se estimează că activitățile din aceste sectoare își vor reveni treptat în 2021, la nivelul de dinaintea pandemiei. În ceea ce privește nivelul salariului mediu net, Florin Godean mai spune că dacă până la finalul acestui an, ritmul de creștere nu revine cel puțin la nivelul celui din 2019, vom avea parte de o creștere economică modestă, marcată de un consum mai redus și de o stagnare a pieței muncii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri