Câteodată este nevoie doar de un singur angajat toxic pentru a avea un impact negativ asupra întregii echipe. Colegii toxici nu numai că fac munca îngrozitoare și neplăcută, dar dăunează productivității și moralului tuturor celor din jur. Acestea creează dramă inutilă, erodează cultura, subminează valorile companiei și distrug încrederea care s-a format în cadrul echipei.

Studiu: Patru din cinci angajați lucrează în prezent sau au lucrat cu un coleg potențial toxic

Potrivit unui studiu Fierce Inc., patru din cinci angajați lucrează în prezent sau au lucrat cu un coleg potențial toxic. Randstad a realizat un studiu explorând de ce angajații își părăsesc locul de muncă și au constatat că 58% au plecat sau se gândesc să plece din cauza negativității, politicii de birou și a comportamentului lipsit de respect.

Dacă te simți epuizat sau încărcat negativ după ce interacționezi cu astfel de colegi, ar fi un semn clar că respectivul are un comportament toxic. Comportamentul toxic se poate manifesta prin cuvinte, limbajul corpului, nerespectarea granițelor, sustragerea informațiilor, subminarea intenționată a altora, nerespectarea promisiunilor sau angajamentelor sau lansare de insulte și de zvonuri.

Sindromul victimei care îi împiedică să preia responsabilitatea

Angajații cu mentalitate de victimă vor vorbi întotdeauna despre cât de mult își urăsc slujba, șeful, echipa sau compania. Există o diferență între a avea o zi proastă și cineva care se bucură de a crea mizerie pentru alții. Dan Bailey, președintele WikiLawn Los Angeles Lawn Care, a explicat, „cu cât pot primi mai mulți oameni în nemulțumirea lor, cu atât se simt mai bine”.

Acești colegi toxici ei au ranchiună și nu pierd niciodată șansa de a împărtăși modul în care au fost nedreptățiți, chiar dacă aceste situații au fost remediate.

Citește și: Stresul și epuizarea fizică, sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă. Cum poate fi dovedit acest lucru în instanță

Bârfesc mai mult decât împărtășesc cunoștințele

Bârfa este rădăcina multor probleme interne ale unei companiei. Aceasta crește negativitatea și se răspândește rapid.

„Colegii toxici vă consumă energia și sunt o sursă constantă de demotivare la locul de muncă. Cel mai rău este că este posibil să nu vă dați seama că sunteți în compania unui coleg toxic până nu este prea târziu. Există un mod sigur de a identifica unul: cineva care vorbește în mod constant despre alții la spate”, a spus Yasir Nawaz, producător de conținut digital la Pure VPN.

Folosesc comentarii pasiv-agresive și complimentează mai puțin

„Angajații toxici sunt adesea cei care subminează în mod intenționat capacitățile altora, astfel încât să poată să-și câștige un loc în competiția cu ceilalți. Ei prosperă găsind greșeli sau lucruri negative și trăgând oamenii înapoi”, a declarat Matt Satell, CEO Prime Mailboxes.

Iată câteva exemple de comportamente și comentarii pasiv-agresive:

  • Acordă un tratament silențios în relația cu ceilalți
  • Răspunde cu sarcasm sau insulte deghizate
  • Dă vina pe alții
  • Respinger feedback-ului și alte perspective aduse în discuții
  • Aduce mereu scuze
  • Are o atitudine cinică
  • Are un aer sau superioritate

„Din experiența mea, oamenii toxici tind să se plângă foarte mult, chiar și în situațiile în care totul este bun. Ei caută un public care să le asculte în mod constant problemele. Pe termen lung, acești oameni aduc multă negativitate procesului de lucru și îi împovără pe alții cu lucruri inutile”, a precizat Nich Chernets, CEO Data for SEO.

Sursa: forbes.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri