În 2020, pe fondul pandemiei existente, salariile din mediul privat au crescut cu doar 3 procente față de 2019, în timp ce beneficiile acordate angajaților au scăzut cu 16 procente, arată datele de la Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul din cei mai importanți jucători de pe piața de externalizare a proceselor de HR,Totodată, cercetarea mai arată că bunăstarea totală a angajaților a scăzut anul trecut cu -17%, comparativ cu 2019.

Un an greu în piața muncii

Contextul epidemiologic a determinat schimbări majore pe piața muncii anul trecut, iar cele mai importante sunt legate de schimbarea modului de lucru care s-a desfășurat preponderent online, bineînțeles acolo unde specificul activității a permis acest lucru, dar și apariția unor dificultăți accentuate pentru anumite sectoare de activitate, fie din cauza restricțiilor impuse, cum a fost cazul în domeniul HoReCa sau cel al turismului, fie pe fondul scăderii globale pentru anumite tipuri de bunuri sau servicii, așa cum a fost cazul industriei petroliere sau celei auto.

Situația economică, cea a locurilor de muncă sau a salariilor acordate angajaților a oscilat destul de mult la nivelul anului trecut și a fost influențată și de măsurile de sprijin precum șomajul tehnic sau posibilitatea de reducere a programului de muncă.

Smartree Workforce Index care ia în calcul peste 250 companii partenere din variate industrii (retail, pharma, servicii medicale, automotive, construcții, producție industrială, oil&gas, agricultură, asigurări & servicii financiare, logistică) arată o creștere a locurilor de muncă de 5% în anumite domenii de activitate pentru anul 2020 comparativ cu 2019. Acest lucru se datorează faptului că mari angajatori din anumite segmente de piață precum lanțurile de retail alimentar și retail online, zona de FMCG, serviciile de curierat și delivery, companiile din domeniul software & tehnologie și-au crescut semnificativ numărul de angajați.

Totuși, conform datelor publicate de Insitutul Național de Statistică, rata șomajului la nivel național a crescut, trecând pragul de peste 5% în cel de-al doilea și al treilea trimestru al anului trecut față de media de 3.9%, aferentă anului 2019. Rata șomajului crescută este datorată restrângerii activității din anumite domenii precum HoReCa și turism, producție industrială, automotive, retail fashion.

Citește și: 5 indicatori de urmărit în 2021, pe piața muncii

Beneficiile oferite de companii, în scădere cu -16% pe parcursul anului trecut

Beneficiile acordate de companii, care în funcție de specificul și politica companiei pot include partea de bonusuri financiare, tichete de masă, asigurări de viață sau abonamente medicale, decontarea abonamentului la sala de fitness, decontarea transportului sau prime pentru vacanțe și servicii de wellness s-au menținut în primul trimestru al anului la același nivel cu cel înregistrat în 2019 însă în perioada următoare (aprilie-decembrie) au scăzut constant, iar în trimestrul 3 au ajuns chiar cu 30% sub nivelul anului 2019.

Valoarea beneficiilor oferite a scăzut în această perioadă pe de o parte pentru că proiectele și investițiile pentru anul 2020 au fost puse pe hold sau amânate, inclusiv bugetele prevăzute pentru recompensarea angajaților, dar și ca urmare a faptului că anumite tipuri de beneficii nu au mai fost aplicabile în contextul muncii de acasă, precum decontarea cheltuielilor de transport, inclusiv sumele prevăzute pentru car allowance, a mesei de prânz sau a bonusurilor oferite pentru relocare.

Estimăm la nivelul anului trecut o scădere valorică pentru majoritatea tipului de beneficii acordate angajaților în trecut, cu excepția tichetelor de masă, a căror valoare a crescut cu 9% față de 2019 și a abonamentelor medicale și a asigurărilor de viață, sociale sau medicale, care la fel au crescut valoric cu aproape 40%.

În ciuda incertitudinii și a contextului economic nefavorabil, salariile s-au menținut pe un trend ușor ascendent, de +3%, datorat în principal creșterii salariului minim brut per economie de la începutul anului, cu 7% pentru persoanele cu studii medii și cu 13% pentru cele cu studii superioare. Această ușoară creștere a salariilor, reflectă preocuparea generală a companiilor în a menține nivelul salarial al angajaților la valorile anterioare declanșării crizei medicale, cu tăieri salariale aplicate doar punctual și pe o perioada limitată de timp, bineînțeles și în funcție de impactul resimțit în activitate și în rezultatele financiare.

Concediile de odihnă efectuate, cea mai puternică scădere înregistrată în ultimii ani

Cele mai accentuate scăderi s-au înregistrat la nivelul zilelor de concediu de odihnă efectuate, care au scăzut cu aproape -18% față de 2019. Această a fost una dintre cele mai puternice scăderi înregistrate în ultimii ani, maximul de valori negative fiind atinse în cel de-al doilea trimestru al anului: - 47%.

Astfel, scăderea indicatorilor prezentați mai sus au determinat și scăderea Bunăstării Angajaților cu -17%, fiind un indicator direct corelat cu beneficiile acordate de companie și zilele de concedii de odihnă luate de angajați. În ceea ce privește Starea Economiei, indicator asociat cu numărul de locuri de muncă și salariile angajaților, acesta a crescut ușor față de perioada similară a anului trecut, cu aproape 5 procente.

Sursa foto: Smartree.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri