Analiză: Pe fondul pandemiei, salariile din mediul privat au crescut doar cu 3%

În 2020, pe fondul pandemiei existente, salariile din mediul privat au crescut cu doar 3 procente față de 2019, în timp ce beneficiile acordate angajaților au scăzut cu 16 procente, arată datele de la Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul din cei mai importanți jucători de pe piața de externalizare a proceselor de HR,Totodată, cercetarea mai arată că bunăstarea totală a angajaților a scăzut anul trecut cu -17%, comparativ cu 2019.

Un an greu în piața muncii

Contextul epidemiologic a determinat schimbări majore pe piața muncii anul trecut, iar cele mai importante sunt legate de schimbarea modului de lucru care s-a desfășurat preponderent online, bineînțeles acolo unde specificul activității a permis acest lucru, dar și apariția unor dificultăți accentuate pentru anumite sectoare de activitate, fie din cauza restricțiilor impuse, cum a fost cazul în domeniul HoReCa sau cel al turismului, fie pe fondul scăderii globale pentru anumite tipuri de bunuri sau servicii, așa cum a fost cazul industriei petroliere sau celei auto.

Situația economică, cea a locurilor de muncă sau a salariilor acordate angajaților a oscilat destul de mult la nivelul anului trecut și a fost influențată și de măsurile de sprijin precum șomajul tehnic sau posibilitatea de reducere a programului de muncă.

Smartree Workforce Index care ia în calcul peste 250 companii partenere din variate industrii (retail, pharma, servicii medicale, automotive, construcții, producție industrială, oil&gas, agricultură, asigurări & servicii financiare, logistică) arată o creștere a locurilor de muncă de 5% în anumite domenii de activitate pentru anul 2020 comparativ cu 2019. Acest lucru se datorează faptului că mari angajatori din anumite segmente de piață precum lanțurile de retail alimentar și retail online, zona de FMCG, serviciile de curierat și delivery, companiile din domeniul software & tehnologie și-au crescut semnificativ numărul de angajați.

Citeste si:
Smartree: Un muncitor poate castiga 4.500 de lei in regim temporar
Smartree: Creste cererea de...

Totuși, conform datelor publicate de Insitutul Național de Statistică, rata șomajului la nivel național a crescut, trecând pragul de peste 5% în cel de-al doilea și al treilea trimestru al anului trecut față de media de 3.9%, aferentă anului 2019. Rata șomajului crescută este datorată restrângerii activității din anumite domenii precum HoReCa și turism, producție industrială, automotive, retail fashion.

Citește și: 5 indicatori de urmărit în 2021, pe piața muncii

Beneficiile oferite de companii, în scădere cu -16% pe parcursul anului trecut

Beneficiile acordate de companii, care în funcție de specificul și politica companiei pot include partea de bonusuri financiare, tichete de masă, asigurări de viață sau abonamente medicale, decontarea abonamentului la sala de fitness, decontarea transportului sau prime pentru vacanțe și servicii de wellness s-au menținut în primul trimestru al anului la același nivel cu cel înregistrat în 2019 însă în perioada următoare (aprilie-decembrie) au scăzut constant, iar în trimestrul 3 au ajuns chiar cu 30% sub nivelul anului 2019.

Valoarea beneficiilor oferite a scăzut în această perioadă pe de o parte pentru că proiectele și investițiile pentru anul 2020 au fost puse pe hold sau amânate, inclusiv bugetele prevăzute pentru recompensarea angajaților, dar și ca urmare a faptului că anumite tipuri de beneficii nu au mai fost aplicabile în contextul muncii de acasă, precum decontarea cheltuielilor de transport, inclusiv sumele prevăzute pentru car allowance, a mesei de prânz sau a bonusurilor oferite pentru relocare.

Citeste si:
Analiză VTEX România:Provocările retailului la un an de la...
Analiză VTEX România:...

Estimăm la nivelul anului trecut o scădere valorică pentru majoritatea tipului de beneficii acordate angajaților în trecut, cu excepția tichetelor de masă, a căror valoare a crescut cu 9% față de 2019 și a abonamentelor medicale și a asigurărilor de viață, sociale sau medicale, care la fel au crescut valoric cu aproape 40%.

În ciuda incertitudinii și a contextului economic nefavorabil, salariile s-au menținut pe un trend ușor ascendent, de +3%, datorat în principal creșterii salariului minim brut per economie de la începutul anului, cu 7% pentru persoanele cu studii medii și cu 13% pentru cele cu studii superioare. Această ușoară creștere a salariilor, reflectă preocuparea generală a companiilor în a menține nivelul salarial al angajaților la valorile anterioare declanșării crizei medicale, cu tăieri salariale aplicate doar punctual și pe o perioada limitată de timp, bineînțeles și în funcție de impactul resimțit în activitate și în rezultatele financiare.

Concediile de odihnă efectuate, cea mai puternică scădere înregistrată în ultimii ani

Cele mai accentuate scăderi s-au înregistrat la nivelul zilelor de concediu de odihnă efectuate, care au scăzut cu aproape -18% față de 2019. Această a fost una dintre cele mai puternice scăderi înregistrate în ultimii ani, maximul de valori negative fiind atinse în cel de-al doilea trimestru al anului: - 47%.

Astfel, scăderea indicatorilor prezentați mai sus au determinat și scăderea Bunăstării Angajaților cu -17%, fiind un indicator direct corelat cu beneficiile acordate de companie și zilele de concedii de odihnă luate de angajați. În ceea ce privește Starea Economiei, indicator asociat cu numărul de locuri de muncă și salariile angajaților, acesta a crescut ușor față de perioada similară a anului trecut, cu aproape 5 procente.

Citeste si:
Bilanț vaccinare anti-COVID 17 iunie | Câți români au primit prima...
Bilanț vaccinare anti-COVID...

Sursa foto: Smartree.com

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri