Contextul actual marcat de pandemia de COVID-19 a pus însă o foarte mare presiune pe manageri, indiferent de departamentul pe care îl conduc. Ei sunt cei care trebuie să își asume responsabilitatea și să acționeze prompt, sau chiar să ia decizii drastice, atunci când situația o impune. Presiunea a fost și este una foarte mai mare, pentru că ei reprezintă „vârfurile” care trebuie să mențină un business pe linia de plutire.

De cele mai multe ori, însă, managerul pare să fie în competiție cu el însuși și asta pentru că cele mai mari piedici în drumul către succes al unui manager nu sunt cauzate de contextul exterior, ci de modul disfuncțional în care creierul său colectează, procesează și utilizează informațiile.

„Acest lucru se traduce prin crearea și utilizarea unor șabloane comportamentale ineficiente, care conduc către incapacitatea de a putea identifica oportunitățile de business, de a gestiona cu succes echipe și resurse.

Un concept extrem de important ce merită menționat este `contextual awareness` care în traducere liberă înseamnă `identificarea contextului`. Un manager sabotat de propriul creier nu va ști în ce context se află și, de aceea, va folosi resursele pe care le are la dispoziție într-un mod ineficient, plătind în cele din urmă un preț extrem de mare”, a declarat, într-un dialog cu wall-street.ro, Costin Dămășaru (foto), fondator și director al Neuro Performance Enhancement Center, un centru de Cercetare în Augmentarea Performanţelor Neuronale.

După ce a fost diagnosticat cu Tinnitus, o boală neuronală care se manifestă printr-un țiuit permanent în urechi, Costin Dămășaru a străbătut mai multe continente în căutarea unui remediu.

„Am lucrat cu peste 65 de medici, psihoterapeuți, vraci, șamani și alte forme de `vindecători`, care mai de care mai „interesanți” în felul lor unic de a vindeca sau înșela. În cele din urmă, am dat peste tehnologia Brain Mapping - Brain Computer Interface în cadrul unui curs pe care l-am urmat la prestigioasa universitate MIT din Boston, SUA”, povestește antreprenorul despre momentul în care a decis să facă tranziția către zona de Neuropsihologie.

După ce a câștigat un grant de cercetare, Costin Dămășaru a pus bazele un centru de neuroștiință aplicată în București care îi ajută pe manageri și pe sportivi să-și mărească performanțele neuronale.

Dar cum funcționează concret acest sistem de augmentare a performanțelor? Totul începe cu o evaluare psihologică pentru a afla care sunt simptomele unui creier mai puţin optimizat, apoi se efectuează o evaluare neurofiziologică prin Brain Mapping, o tehnologie care ajută la realizarea unei hărți a rețelelor neuronale, ce face posibilă identificarea disfuncțiilor neuronale. În acest mod, managerii pot afla ce comportamente se reflectă în activitatea de business, dar mai ales cum anume se reflectă.

Cum să îți antrenezi creierul pentru business. Ce poate fi îmbunătățit

Pandemia de COVID-19 a zdruncinat puternic piața muncii, iar managerii au fost supuși mai des, în ultimul an, unor teste supreme. Nevoia permanentă de performanță în procesul de management pune o presiune foarte mare asupra creierului managerului, care trebuie să se poată concentra perioade lungi de timp, astfel ignorând stimulii care îi pot distrage atenția. Un antrenament neuronal dezvoltat în cadrul Neuro Performance Enhancement Center îmbunătățește capacitatea managerului de a rămâne mai mult timp concentrat într-o activitate, menținând în același timp un nivel ridicat al funcțiilor subsidiare și adiacente ale creierului.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești cea de-a zecea ediție a evenimentului HR 2.0. - O nouă eră a muncii.

Un control emoțional mai bun

Deși avem tendința să-i privim pe cei care ne conduc ca fiind mereu hotărâți, „de neclintit” și mereu cu răspunsurile la ei, unul dintre cele mai dificil de gestionat aspecte din viața lor este abilitatea de a face performanță fără a fi influențați de declanșatorii emoționali.

Anxietatea resimțită față de o întâlnire foarte importantă sau presiunea de a obține performanțe la standarde înalte poate influența negativ modul în care se comportă un manager. Antrenamentul Neuro Enhancement BM-BCI stabilizează starea de spirit și percepția emoțională, inclusiv capacitatea de a face față stresului. Astfel, creierul managerului învață cum să gestioneze contextele și momentele cu încărcătură emoțională puternică. Antrenamentul crește capacitatea creierului de a se concentra pe o sarcină pentru perioade prelungite de timp”, a precizat Costin Dămășaru.

Citește și: Abilitățile salvatoare cu care managerii vâslesc în vremuri de criză

„Fitness pentru creier”

Dacă nu este angrenat într-o formă de antrenament neuronal, pe măsură ce un manager îmbătrânește, performanțele creierului acestuia încep să scadă în mod natural în anumite zone, cum ar fi memoria, mai explică specialistul.

Așa cum o persoană trebuie să-și exercite corpul pentru a se menține într-o formă fizică foarte bună, fitness-ul pentru creier este, de asemenea, necesar pentru a menține creierul funcționând la cel mai înalt nivel (...) Creierul unui manager ce folosește antrenamentul de tip Neuro Enhancement BM-BCI își păstrează vitalitatea, flexibilitatea și capacitatea de adaptare la contexte noi și stresante, un avantaj competitiv care face diferența în mediul de business.

Costin Dămășaru, fondator și director al Neuro Performance Enhancement Center

Burnout-ul și stresul lasă urme adânci

Stresul și teama de a nu duce sarcinile până la capăt generează un fenomen deja binecunoscut și anume burnout-ul, care se dovedește a fi una din cele mai mari probleme cu care se confruntă atât angajații dintr-o companie, cât și managerii lor.

Lumea de business este foarte dură, iar managerii suferă de episoade de stres intens. Leziunile cerebrale pot apărea într-un singur incident sau în incidente mai puțin severe, dar repetitive, cum ar fi atunci când un manager suferă niveluri crescute de stres timp de zile sau săptămâni la rând.

Din cauza leziunilor cerebrale, apar dificultăți în zone precum atenția, controlul emoțional, controlul echilibrului, controlul impulsurilor, anxietate, depresie, insomnie și chiar convulsii. Neuroplasticitatea este capacitatea naturală a creierului de a se reorganiza prin crearea de rețele neuronale noi și corectarea disfuncțiilor conexiunilor deja existente. Datorită neuroplasticității, antrenamentul Neuro Enhancement BM-BCI este capabil să învețe creierul să funcționeze eficient”, mai spune fondatorul centrului.

Tehnologia de Brain Mapping utilizată la Neuro Performance Enhancement Center oferă biomarkerii (măsurătorile biologice) care arată, după o scanare a creierului, care este nivelul de Burn-Out al unui angajat și ce se poate face pentru a antrena eficient creierul, eliminând astfel riscul declanșării evenimentelor negative în cascadă, specifice sindromului de tip Burn-Out.

Informațiile rezultate în urma scanării creierului sunt exportate către un soft de Brain Computer Interface, care permite antrenarea creierului și eliminarea disfuncțiilor neuronale identificate, ceea ce contribuie, în final la maximizarea potențialului și la creșterea performanțelor neuronale, a mai precizat Costin Dămășaru, care este și lector universitar la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA), din București.

Cât costă să ne îmbunătățim creierul?

Un pachet de 10 ședințe de optimizare neuronală prin tehnologia Brain Mapping- Brain Computer Interface costă 2.500 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri