Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, s-a întâlnit cu reprezentanții agențiilor de recrutare și ai transportatorilor rutieri de persoane, pentru a-i consulta cu privire la inițiativa ministerului de a modifica Legea privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, adoptată în anul 2000 (Legea 156/2000).

Garanții suplimentare pentru românii care muncesc în afara țării

Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune introducerea de garanții suplimentare pentru românii care merg să lucreze în străinătate, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație.

”Conform proiectului propus de Minister, agențiile de plasare a forței de muncă vor avea obligația de a asigura transportul lucrătorilor români la destinație, în cazul în care este vorba de un grup de persoane, și trebuie să facă acest lucru în condiții de siguranță și din punct de vedere sanitar, în contextul pandemic.

Au fost deja formulate propuneri de colaborare între cele două părți, astfel încât transportul lucrătorilor să fie monitorizat, să îndeplinească toate condițiile de siguranță rutieră și sanitară, dar și condițiile specifice de intrare pe teritoriul statului respectiv. Pentru că nu vrem ca românii să mai treacă prin incidente neplăcute la frontieră, am rugat transportatorii să furnizeze pasagerilor, încă din momentul rezervării transportului, toate informațiile privind documentele necesare la graniță, iar Inspecția Muncii va sprijini companiile în acest demers”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Foto: Agerpres

De altfel, legea va institui o colaborare mult mai strânsă între agențiile de plasare a forței de muncă și Inspecția Muncii, pentru ca instituția să fie informată cu privire la persoanele angajate în străinătate înainte ca acestea să plece din țară.

Mai mult, agențiile de plasare a forței de muncă vor fi obligate să transmită situaţia privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate lunar, și nu trimestrial, cum prevede actul normativ în prezent.

Proiectul de modificare prevede și înăsprirea regimului sancționator aplicabil pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea și plasarea forței de muncă în străinătate.

Citește și: Românii vor avea concurență și din partea muncitorilor din Bangladesh

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri