Costul orar mediu al forţei de muncă în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) în 2020 este estimat la 28,5 euro în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi la 32,3 euro în zona euro, în creştere faţă de 27,7 euro în UE şi, respectiv, 31,4 euro în zona euro, în 2019, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Totuşi, există diferenţe semnificative între statele membre, cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă fiind înregistrate anul trecut în Bulgaria (6,5 euro), România (8,1 euro) şi Ungaria (9,9 euro), iar cele mai ridicate în Danemarca (45,8 euro), Luxemburg (42,1 euro) şi Belgia (41,1 euro), scrie Agerpres.

În 2020, costul orar mediu al forţei de muncă în industrie era de 28,8 euro în UE şi de 34,8 euro în zona euro, în timp ce în construcţii era de 25,6 euro în UE şi de 29 euro în zona euro, iar în servicii de 28,2 euro în UE şi de 31,1 în zona euro.

Între 2019 şi 2020, costul orar al forţei de muncă în întreaga economie exprimat în euro a crescut la 3,1% în UE şi cu 2,9% în zona euro.

În zona euro, costul orar al forţei de muncă a urcat în toate statele membre, cu excepţia Maltei (minus 4,7%), Ciprului şi Irlandei (minus 2,7% fiecare), iar cea mai mare creştere a fost în Portugalia (8,6%), Lituania (7,5%) şi Slovacia (7%). Cel mai redus ritm de creştere s-a consemnat în Luxemburg (0,5%), Finlanda (0,7%) şi Olanda (0,8%).

Pentru statele membre din afara zonei euro, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă exprimat în moneda naţională a urcat anul trecut în toate statele membre, cu excepţia Croaţiei (minus 1%), iar cea mai mare creştere a fost în Ungaria (7,9%), Bulgaria (7,8%), Cehia (7,4%) şi România (7,2%). Cel mai redus ritm de creştere a fost în Suedia (1,1%) şi Danemarca (2%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri