Pandemia a deschis apetitul pentru freelancing. Piața recrutării de freelancing din România va crește cu peste 40% în 2021

Pandemia de Covid-19 a transformat radical piaţa muncii și a accelerat dezvoltarea recrutării pentru joburi în sistem freelance, pe proiecte cu perioadă determinată, potrivite pentru liber profesioniști. Pentru a susține nevoile de angajare ale freelancerilor și ale companiilor care caută astfel de colaborări pe bază de proiect, dar și pentru a oferi angajaților posibilitatea să-și suplimenteze veniturile în afara jobului actual, BestJobs lansează serviciile de freelancing și estimează o creștere de peste 40% a pieței de recrutare în sistem freelance până la finalul acestui an.

Odată cu lansarea noului serviciu, angajatorii pot găsi profesioniști care își doresc să lucreze în sistem freelance (liber profesionist), pentru job-uri și proiecte punctuale, prin intermediul platformei BestJobs. În același timp, cei care preferă un mod flexibil de lucru și caută joburi pe bază de proiect pot selecta opțiunea de freelance direct din profilul lor de candidat, arătându-și disponibilitatea pentru lucrul în sistem freelance.

Noul serviciu consolidează oferta de recrutare de freelanceri acoperită până acum de platforma de recrutare prin proiecte punctuale de recrutare de specialiști în HR, coachi sau mentori, consultanți în sfera fondurilor europene, specialiști IT, call center sau creatori de conținut.

Sondaj: Tot mai mulți români iau în calcul să devină freelanceri. Ce domenii le fac cu ochiul

De la izbucnirea pandemiei, tot mai mulți angajați români au început să ia în calcul posibilitatea de a deveni freelanceri și a lucra pe proiecte punctuale. Aproximativ 21% dintre respondenții la un sondaj desfășurat de BestJobs în perioada martie-aprilie 2021 spun că sunt tentați să facă trecerea de la un job full-time într-o singură companie la joburi în sistem freelancing. În același timp, aproape 60% dintre angajați spun că au suficient timp și sunt interesați să preia proiecte de tip freelance în afara jobului actual pentru a-și suplimenta veniturile.

Domeniile în care aceștia ar fi interesați să lucreze în sistem freelance sunt:

Citeste si:
Rusia angajează, prin mica publicitate, jurnaliști americani...
Rusia angajează, prin mica...
  • IT (36%)
  • marketing și servicii creative (29%)
  • financiar (19%)
  • transporturi (15%)
  • outsourcing (14%).

De cealaltă parte, companiile sunt și ele din ce în ce mai interesate să lucreze pe unele proiecte cu profesioniști independenți. Astfel, peste 45% dintre managerii care au răspuns unui sondaj efectuat de BestJobs la finalul anului trecut au spus că, în contextul actual, sunt mult mai interesați să angajeze în sistem project-based decât erau înainte de debutul pandemiei.

În 2019, circa 14% din totalul angajaţilor din economia locală erau liber-profesionişti, România situându-se pe primele locuri printre ţările membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de liber-profesionişti din totalul angajaţilor din economia locală, conform datelor Eurostat, insti­tutul european de statistică.

Sursa foto: Unsplash
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri