Peste tot în lume, companiile acordă zile libere spontane pentru angajații care epuizați de munca excesivă în timpul pandemiei. Tot mai mulți angajatori încep să fie conștienți de starea de sănătate a angajaților săi. Dar oare pot într-adevăr ajuta aceste zile libere, după toată tensiunea și stresul acumulate în acest ultim an?

Ce companii au acordat zile libere spontane angajaților

Liderii unei companii din Georgia, SUA au trimis constant sondaje anagajaților săi pentru a vedea cum poate fi îmbunătățită starea de bine a acestora. Angajatorul a ales două vineri - una în aprilie și una în iulie - ca zile libere suplimentare pentru întregul personal.

Același exemplu a fost urmat de mai multe companii care au acordat zile libere angajaților, în plus față de cele deja existente. În luna aprilie, LinkedIn le-a făcut o surpriză angajaților și le-a oferit o săptămână de concediu, între 5-12 aprilie pentru a combate riscul ca aceștia să intre burnout. Acesta cadou s-a aplicat pentru aproximativ 15.900 de angajați.

Oamenii lucrau mai multe ore pe zi, nu își luau timpul necesar pentru concediu și se străduiau doar să-și facă treaba pentru ca zilele să treacă și atât. Aveam o organizație de succes, productivă, dar știam totodată că mulți din angajații noștri se află în burnout.

Lisa Finnegan, vicepreședintele HR pe tot grupul LinkedIn

Compania a început o campanie a ceea ce Finnegan numește „momente de surpriză și încântare”. Din când în când, îi surprindeau pe angajați cu o zi de vineri liberă sau cu o zi fără întâlniri și fără ședințe, scrie BBC.

Și Google le-a oferit angajaților săi două concedii plătite improvizate. Și în noiembrie 2020, Ryan Wuerch, CEO al aplicației de rambursare Dosh, a început să acorde angajaților weekenduri lungi improvizate.

zile libere spontane angajatiFoto: Agerpres

Așa s-a format practic o nouă tendință în piața globală a muncii pentru ca munca de la distanță și munca de acasă să nu mai reprezinte o activitate care să ducă la epuizare fizică și psihică pentru angajați.

Cu toate acestea, oricât de bine intenționate ar fi, aceste zile libere spontane ar putea să nu fie de ajuns. Fie că vorbim de o zi sau chiar o săptămână în care respectivii angajați stau departe de serviciu, este foarte posibil să nu fie suficient. Zilele libere nu ajută în totalitate la reducerea stresului și nu rezolvă problemele legate de suprasolicitare la locul de muncă. Mai mult, zilele libere nici nu ajută în mod egal angajații dintr-o companie.

Totuși, aceste politici pot ajuta și pot chiar să creeze un precedent pentru un viitor de muncă mai bine axat pe sănătate.

Citește și: Zile libere 2021. Calendarul zilelor libere și a Sărbătorilor Legale

Ce efect au aceste zile libere surpriză pentru angajați

Elementul surpriză poate fi valoros pentru angajați, spune Jamie Gruman, profesor de comportament organizațional la Universitatea Ontario din Guelph și expert în sănătatea la locul de muncă.

„Este neașteptat, deoarece compania nu trebuie să facă acest lucru în mod curent, deci practic arată faptul că le pasă cu adevărat. Dacă oamenii văd că astfel de lucruri se întâmplă în mod spontan, acesta este un rezultat al faptului că firma este receptivă la nevoile angajaților (...) Este un indicator al îngrijirii angajaților lor”, explică spune Jamie Gruman.

Deci, împreună cu acordarea timpului liber pe termen scurt, aceste gesturi ar putea marca potențialul unor relații mai sănătoase pe termen lung între angajator și angajat, cel puțin în ceea ce privește întreținerea bunăstării. Gruman spune că aceste vacanțe pop-up ar putea fi pași timpurii către o schimbare majoră către noi norme: programele de lucru mai flexibile, precum și culturile companiei care recunosc timpul petrecut departe de birou sunt la fel de importante ca orele pe care le petreceți acolo.

Citește și: Zi liberă pentru vaccinare: propunerea va fi votată în plenul Senatului

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri