Când ne gândim la meserii de viitor, ne imaginăm adesea cum vom lucra cu fel și fel de roboți sau mașinării cu care vom lucra cot la cot. În mare parte, specialiștii ne transmit că așa va arăta activitatea noastră din câmpul muncii, într-un viitor care este cu siguranță rezervat tehnologiei.

Un studiu realizat de Fundația Națională de Științe din SUA arată că 80% din job-urile disponibile până în 2025 vor fi bazate pe așa-numitele competențe STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Nu pare dificil să ne îndreptăm într-acolo în contextul în care pandemia a accelerat semnificativ gradul de digitalizare, iar companiile din întreaga lume au implementat tot mai multe soluții automatizate, care să facă mai ușoară munca în sistem remote, dar și munca în regim hibrid.

Dacă privim pe un orizont mai larg de timp, există meserii de viitor care se conturează deja ca fiind de nelipsit din viitoarea piață a muncii. Vă propun să vedem împreună care sunt acestea.Top 25 meserii de viitor. Ce joburi vor fi cel mai bine plătite și ce abilități sunt necesareFoto: Shutterstock

Citește și: HR Talks | Angajații, între vechea ordine și noua lume digitală. Cât de justificată e teama față de roboți?

Top 25 meserii de viitor

Raportul „Jobs of the Future”, realizat de compania Cognizant arată că și aceste meserii se conturează ca fiind de viitor și vor fi cel mai bine plătite de pe piața muncii:

  1. Ofițer de risc pentru mașini inteligente
  2. Specialist în gestionarea abonamentelor
  3. Dezvoltator de mașini zburătoare
  4. Designer de interfețe haptice
  5. Planificator șef de obiective
  6. Specialist în securitate cibernetică
  7. Voice UX designer
  8. Director de Business Behavior
  9. Auditor de biasuri algoritmice
  10. Manager de proiectare smart home
  11. Arhitect de arene esports
  12. Inginer/ arhitect de mediu
  13. Specialist în protecția identității virtuale
  14. Designer de personalitate robotică
  15. Manager de săli de jocuri VR
  16. Consultant fermă verticală
  17. Croitori digitali
  18. Curatori de memorie
  19. Manageri de AI Business Development
  20. Controlor de trafic
  21. Consilier digital de wellness
  22. Medicină și sănătate publică (chirurgi, cercetare medicală, medici de familie)
  23. Domeniul digital (software, big data, analist de date, marketing digital)
  24. IT și tehnologia informațiilor (protecția datelor, developeri, administratori de rețea)
  25. Branding și marketing (designer, specialist SEO, specialist social media)

În momentul în care mașinile vor deveni capabile sa controleze alte mașini prin Inteligenta Artificiala, evident, rolul oamenilor se va schimba, aceștia fiind într-o poziție de a programa acele mașini. Adică nu vom mai vedea profesii precum cele de șofer sau funcționar bancar, chiar și alte domenii la care ne vom aștepta mai puțin, cum sunt avocatura, medicina, se vor transforma destul de mult.

prof. univ. dr. Răzvan Bologa, de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică ( ASE București)

Meserii de viitor. Lista competențelor de care ai nevoie pentru următorii ani

Nu putem vorbi de meserii de viitor fără să nu amintim de abilitățile care vor fi necesare pentru ca angajații să se poată adapta în viitorul câmp de lucru. Cu ajutorul Bianca Dinea, specialist în cercetare și expert în cadrul Școlii de Valori am conturat o parte din abilitățile de care angajații vor avea nevoie pentru a se integra în meseriile viitorului.

  • Gândirea critică care implică rezolvarea de probleme dinamice, raționament, analiza, interpretarea și sintetizarea informațiilor;
  • Abilitățile și practicile de cercetare, formularea de întrebări, cunoștințe științifice;
  • Creativitatea și inovarea;
  • Perseverența, planificarea, autodisciplina, adaptabilitatea și inițiativa;
  • Comunicarea scrisă și orală, vorbirea și prezentarea în public, ascultarea;
  • Spiritul de conducere, spiritul antreprenorial, munca în echipă, colaborarea și cooperarea;
  • Cunoștințele din sfera tehnologiei informațiilor și comunicării (TIC), cunoștințe de media și internet, interpretare vizuală, interpretarea și analiza datelor, programare informatică;
  • Cunoștințele civice și etice;
  • Cunoștințele economice și financiare;
  • Cunoștințele despre mediul înconjurător și conservare, înțelegerea ecosistemelor;
  • Conștientizarea globală, cunoștințe multiculturale și spirit umanitar;
  • Cunoștințele despre sănătate, nutriție, alimentație, mișcare și siguranță publică

„Investiția în oameni trebuie să continue în această zona de digitizare pentru că valoarea adăugată vine din complexitatea dintre om și mașinărie. Doar automatizarea în sine nu face nimic. Iar un om singur nu poate să fie competititv în a face ceva de mare amploare. Și atunci combinația dintre om și tehnologie, combinația dintre om și mașinărie este noua paradigmă (...) E necesar să avem și oamenii potriviți și tehnologiile potrivite pentru ce vrem să facem”, a declarat Costin Baicu, CFO Doc Process, companie antreprenorială locală, specializată în dezvoltarea de soluţii digitale pentru automatizarea proceselor de business, în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro.

Meserii de viitor. Ce pot învăța copii la școală, încă din primii ani de viață

Dezvoltarea competențelor necesare pentru aceste meserii de viitor trebuie să aibă loc încă din primii ani de viață ai unui copil. Lucrul cu tehnologiile și comunicarea prin intermediul platformelor digitale sunt procese ireversibile, mai ales de când pandemia de COVID-19 a lovit omenirea.

Un lucru cert e că piața muncii este și va fi într-o continuă schimbare, iar indiferent de ce meserii de viitor se prefigurează, acestea vor fi puternic digitalizate și axate pe tehnologie. Din acest motiv, școala ar trebui să-și recalibreze materiile în așa fel încât elevii să-și exerseze constant gândirea critică, să învețe să filtreze informațiile pe care le accesează în mass-media sau pe alte canale de informare.

Meserii de viitor. Ce pot învăța copii la școală, încă din primii ani de viațăFoto: Shutterstock

„Ceea ce este foarte important e ca părinții să nu încerce să proiecteze propria lor experiență asupra copiilor, adică dacă anumite lucruri i-au ajutat pe ei în viață, nu înseamnă că aceleași lucruri le vor fi necesare și copiilor lor. Unul dintre principalele elemente care blochează este această atitudine a părinților de a împinge copiii pe un drum pe care îl cred ei bun, dar care nu este neapărat în conformitate cu ceea ce se întâmplă acum pe plan mondial.

Părinții sunt cel mai important motor și ar trebui să conștientizeze aceste noi meserii, a mai precizat prof. Univ. dr. Răzvan Bologa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri