„Ziua trece, leafa merge, noi cu drag muncim”: o zicală care în mod cert nu mai este valabilă în ziua de astăzi în România, în ciuda popularității dobândite în perioada comunistă. Motivația românilor de a munci s-a schimbat fundamental odată cu tranziția către o economie de piață. Mai mult, venirea pandemiei la a modificat la rândul său structural modul în care românii lucrează, la fel și raportarea lor față de locurile de muncă.

Peste jumătate din români susțin că vor ca munca lor să fie relevantă și să aibă sens, arată datele Barometrului Up4Work, realizat de Up România, divizia locală a grupului internațional cu același nume care oferă instrumente de motivare și soluții financiare pentru companii.

Ce vor românii de la un loc de muncă. Top 3 caracteristici pentru un loc de muncă mai bun

La mai bine de un și jumătate de la venirea pandemiei, motivația românilor privind munca lor s-a schimbat considerabil. Românii nu mai valorizează doar salariul și timpul liber, ci vor să aibă și satisafacție palpabilă a muncii lor, fără să muncească în van.

Astfel, în topul celor mai importante caracteristici la locul de muncă se regăsesc:

  • siguranța la job (75%)
  • echilibru muncă-timp liber (67%)
  • munca relevantă, cu sens (52%)

Studiu Up Romania

Studiu Up Romania

Modul în care muncim s-a schimbat fundamental în ultimii ani, iar contextul pandemic a avut o contribuție în acest sens. Astfel, e important să înțelegem că un loc de muncă pe care te poți baza și unde poți lucra în siguranță a devenit o valoare fundamentală pentru angajații români, care pun din ce în ce mai mult accent pe pe echilibrul muncă-timp liber, ceea ce arată că românii nu mai sunt dispuși să accepte stresul precum în trecut.

Barbu Mateescu (foto), sociolog

Sociologul a transmis în cadrul unei conferințe de presă că, în conformitate cu rezultatele Barometrului Up4Work, mai bine de jumătate de români (59%) ar munci și dacă ar avea bani suficienți să se întrețină, aspect ce arată că forța de muncă din România devine din ce în ce mai sofisticată și că românii caută un serviciu care să le aducă la finalul zilei și satisfacții care nu sunt doar de ordin financiar.

Barbu Mateescu, sociologFoto: Agerpres

Cele mai importante concluzii ale studiului realizat de Up România

studiu Up Romania

  • De la debutul pandemiei, 1 din 3 români nu s-a mai simțit în siguranță la job
  • Aproape peste 70% dintre români au petrecut peste 6 ore muncind cu ajutorul tehnologiei, în ultimul an.
  • 1 din 3 români a petrecut peste 8 ore zilnic conectat online
  • Pentru 1 din români pandemia a avut un impact moderat asupra modului în care lucrează zilnic, adaptând ceea ce făceau înainte la o nouă rutină. Un sfert din aceștia arată că pandemia a schimbat semnificativ modul lor de a munci.
  • Principalele obstacole în munca de acasă: lipsa unui spațiu adecvat (27%), diverse întreruperi cauzate de sarcini domestice (23%), lipsa tehnologiei sau a echipamentelor de lucru (17%)

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri