Românii vor să muncească de acasă și după pandemie. În ultimul an, cei mai mulți angajați au învățat să se acomodeze noului stil de lucru și să fie productivi, chiar dacă mențin legătura cu colegii și clienții de la distanță, din confortul casei.

Pentru a fi eficient când lucrezi remote, rutina este esențială. Drept urmare, este indicat să planifici orele de lucru și să nu ignori viața personală. Mai mult decât atât, crearea unui spațiu bine delimitat în care îți desfășori activitatea profesională este o măsură esențială.

Spațiul de lucru

Spațiul de lucru este un factor care influențează productivitatea, fie că lucrezi de acasă, fie că mergi la birou. Confortul joacă un rol important, de aceea designul spațiului de lucru este un element de care e bine să ții cont când alegi să lucrezi de acasă.

Dacă locuiești într-o casă mică și nu ai o cameră pe care să o poți folosi doar pentru a-ți desfășura sarcinile de serviciu, este recomandat să îți alegi un spațiu din locuință pe care să îl asociezi cu jobul. Astfel, vei putea intra mai ușor în starea ideală pentru lucru.

Sufrageria este locul în care poți să îți creezi un spațiu de lucru confortabil. Este recomandat să alegi mobila pentru living care să nu încarce prea mult camera, dar care să fie practică.

Programul de lucru este de cel puțin opt ore, astfel că vei petrece mult timp la birou în fața computerului. Un scaun de calitate, cu înălțime și brațe reglabile, dar și cu suport lombar, pe care să stai relaxat și confortabil, este vital pentru a fi productiv cât mai mult.

Nici biroul nu trebuie ignorat. Un model ergonomic îți va ușura munca și poate face diferența dintre o zi obositoare și una relaxantă. În ultimii ani, au fost realizate mai multe studii care au arătat că timpul îndelungat petrecut pe scaun poate dăuna sănătății. Drept urmare, au fost create birourile înalte, la care poți sta în picioare. Cele mai multe dintre aceste produse sunt reglabile, fiind ușor de adaptat înălțimii celor care le folosesc, și pot fi transformate în birouri clasice. Astfel, poți alterna felul în care îți petreci timpul în fața computerului.

Pe de altă parte, dacă vrei să lucrezi într-o stare relaxantă, îți poți desfășura activitatea direct de pe canapea, folosind o măsuță portabilă pentru laptop.

Programul de lucru

Să îți setezi un program de lucru este o măsură necesară pentru a fi eficient în zilele lucrătoare. Însă mai important decât atât este să poți respecta acel program. Munca de acasă oferă, de multe ori, mai multă libertate, având un program flexibil. Cu toate acestea, trebuie să poți face distincția între viața personală și cea profesională. Pentru a reuși acest lucru cu succes, este bine să ai, la fel ca atunci când mergi la birou, un interval de timp în care îți desfășori activitatea. Astfel, odată ce se termină programul de muncă, poți să te relaxezi și să te preocupi de activitățile care îți aduc bucurie: să practici hobby-uri, să te întâlnești cu prietenii ori să te ocupi de dezvoltarea ta personală.

Formarea unei discipline de lucru te ajută să fii mai eficient și să nu ai o viață haotică. În plus, faptul că nu mai mergi la birou îți limitează interacțiunile fizice cu alți oameni. De aceea, pentru a nu deveni o persoană solitară, este bine să socializezi mai mult în viața ta personală.

În viitor, sistemul de lucru hibrid va prinde din ce în ce mai mult contur. Acesta presupune atât munca de acasă, cât și de la birou. Pandemia de coronavirus a reprezentat pentru români o oportunitate de a învăța să lucreze de acasă, iar cercetările din ultimul an arată că cei mai mulți dintre ei s-au adaptat acestui nou sistem și vor să continue măcar parțial să lucreze remote.

Sursa foto: Dean Drobot/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri