Cu siguranță, venirea crizei sanitare pe care încă o traversăm a modificat semnificativ atât modul în care muncim, cât și locul din care ne desfășurăm activitatea. Deși săptămâna de muncă de patru zile s-a dovedit un succes răsunător în state precum Islanda sau Spania, suntem cu toții de acord că modelul s-ar plia greu în alte țări.

Beneficiile așteptate ale unei săptămâni de patru zile, dintre care multe sunt susținute de cercetări internaționale, sunt multiple. Acestea variază de la îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării, a motivației și angajamentului sporit al lucrătorilor, a productivității crescute, a șomajului redus și, eventual, a emisiilor de carbon chiar mai mici.

Susținută de guvernele din întreaga lume, dar și de către jucătorii mari din business ca fiind un posibil răspuns la trauma psihică și chiar și economică, săptămâna de lucru de patru zile este un subiect care necesită o analiză mai profundă dacă ne referim implementarea acesteia. Un astfel de model nu este lipsit de provocări.

În Marea Britanie, schema este prezentată cel mai frecvent ca o săptămână de lucru de patru zile, 32 de ore, fără nicio reducere a salariului. Specificul și practicile rămân deschise deliberării și, pe măsură ce interesul pentru idee continuă să înflorească, se vor pune în dezbatere mai multe discuții cu privire la un sistem de lucru redus.

Citește și: Țara care a testat cu brio săptămâna de lucru cu mai puține ore de muncă

Dezavantajezele săptămânii de lucru de patru zile. Exemplul Franței spune tot

Unele argumente în favoarea propunerii necesită mai multe dovezi pentru a le susține. De exemplu, este plauzibil, dar departe de a fi sigur că un interval mai mare de timp liber va determina într-adevăr oamenii să facă alegeri mai sănătoase și mai durabile, așa cum arată susținătorii.

În mod similar, pare optimist să ne așteptăm la o creștere a timpului liber pentru a-i determina pe bărbați să preia mai multe activități casnice de la soțiile sau partenerele lor, fără ca măcar în statul respectiv să existe o schimbare culturală semnificativă la nivel de egalitate de gen. Cercetările anterioare au sugerat că mulți bărbați pur și simplu nu vor dori să suporte povara unei munci neremunerate.

saptamana de lucru de patru zileFoto: pexels

Provocările practice ale implementării unei săptămâni de lucru mai scurte se pot vedea din exemplul Franței. Săptămâna Franței (care are 35 de ore), introdusă la sfârșitul mileniului, a arătat că este puțin probabil ca o abordare unică să se potrivească tuturor. Unele sectoare și locuri de muncă, cum ar fi spitalele, nu au putut să se adapteze suficient de repede, ceea ce a dus la lipsuri de personal și la intensificarea muncii.

În plus, grupurile defavorizate din punct de vedere social și economic au fost cel mai probabil să fie mai rău ca urmare a modificărilor, unele ajungând la salarii mai mici. Experiența franceză reprezintă un avertisment cu privire la ceea ce poate merge prost cu privire la o săptămână de lucru de patru zile sau o săptămână de lucru redusă.

Unele studii arată că 80% din respondenți nu sunt de acord cu implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, dacă acest lucru ar însemna o reducere de salarii. De cele mai multe ori când s-au realizat cercetări asupra acestui mod de lucru, salariații nu au fost întrebați nimic cu privire la salariile lor, care ar pitea fi puse în pericol de o perioadă de lucru cu mai puține ore.

Militanții săptămânii de lucru de patru zile par să fie conștienți de aceste atitudini publice, motiv pentru care tind să insiste asupra faptului că planul nu trebuie să implice nicio reducere a salariului. Dar acest lucru ridică întrebarea firească legată de cine va suporta costul acestor ore reduse de lucru dacă nu chiar angajații.
Toate acestea demonstrează că o săptămână mai scurtă nu este în sine un panaceu pentru inegalitatea socială. Ca atare, pot fi necesare politici suplimentare pentru a contribui la completarea reformei și pentru a se asigura că aceste câștigurile sunt împărțite pe scară largă, în mod echitabil. Acest lucru necesită o gândire atentă în proiectarea pachetului de politici.

Sursa: The Independent

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri