Auzim deseori sfaturi despre ce ar trebui să conțină CV-ul tău, însă primi poate mai puține indicații cu privire la ce ar trebui să lipsească din CV-ul nostru sau ce ar trebui eliminat. Îți prezentăm în cele ce urmează câteva sfaturi de care să ții seama, înainte să apeși click pe trimiterea unui e-mail care să conțină CV-ul tău.

Peter Yang, un specialist HR căruia i-au trecut prin fața ochilor peste 1.000 de CV-uri ne oferă câteva sfaturi utile despre ce nu ar trebui să conțină un astfel de document, cu care aplici pentru un loc de muncă. Acesta spune că a văzut multe puncte care nu aveau ce căuta într-un CV, cum ar fi joburi nerelevante pentru poziția la care se aplică, sau interese și hobby-uri care nu au ce căuta în acest document. Dacă vrei să ai un CV care să spună „Angajează-mă”, atunci trebuie să ai în vedere că nu trebuie să presari în el informații care să te tragă înapoi.

Hobby-uri irelevante și neinteresante

Toată lumea are cel puțin un hobby și majoritatea oamenilor consideră că dacă acesta este cu atât mai unic, cu atât îi va face să se deosebească de ceilalți candidați. Dar managerilor care angajează nu le pasă de modul în care vă petreceți timpul liber. Cel puțin nu imediat.

Prin urmare, fiecare cuvânt, fiecare rând și fiecare punct trecut în CV-ul tău contează. Acesta este și motivul pentru care CV-ul tău nu trebuie să conțină hobby-uri care nu prezintă niciun interes pentru angajator, cu atât mai mult dacă nu spune nimic despre tine și despre activitatea ta profesională.

Prea multe soft skills trecute în CV

Da, abilitățile de tip (soft skills), adică acele competențe de comunicare, sociale, lingvistice, de lucru în echipă sunt un lucru bun și e un lucru bun că le ai. Dar nu exagera cu prezentarea lor în CV. Nu vei fi mai interesant în fața unui recrutor sau a unui manager care își va da seama de această manevră cu care încerci să-ți umpli CV-ul. Există posibilitatea să nu mai pari credibil în fața unui angajator dacă înșiri efectiv o listă lungă cu aceste abilități.

Este recomandat ca în CV, accentul să fie pus mai curând pe hard skill, iar cele de tipul soft skills trebuie și demonstrate, nu doar declarate pur și simplu.

De pildă, în loc să spui doar că ești priceput la multitasking, este mai bine să incluzi ceva de genul „A condus mai multe proiecte de la început până la finalizare, ducând la o creștere de X% în X”.

Pronumele personale

În mod surprinzător, mulți candidați încă fac greșeala de a folosi pronumele personale - „Eu”, „noi”, în CV-ul lor.

De ce să omitem pronumele personale? Pentru că este CV-ul este deja al tău, deci este deja prezent acolo tot ce ține de persoana ta. Nu este nevoie să mai folosești tot pronumele personale pentru a descrie activitățile tale din CV.

Joburi mai vechi de 10-15 ani

Cu excepția cazului în care ai absolvit recent universitatea sau ești un senior cu decenii de experiență în spate, nu ar trebui să incluzi mai mult de patru sau cinci posturi care să nu depășească 10-15 ani, în CV-ul tău.

Cu cât funcția este mai veche (cu excepția cazului în care ai fost la o companie mare, bine-cunoscută sau este strâns legată de postul pe care îl dorești), cu atât mai puțini manageri vor fi interesați de faptul că ai ocupat această poziție.

Sursa: CNBC

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri