Piață de capital uman. România. 2020, 2021. Conturarea unui nou context dinamic. Tot mai mulți oameni de HR, specialisti, consilieri, coach, doresc să se afilieze la rețele profesionale și branduri cu valoare în piața muncii.

Încep să se așeze lucrurile după contextul tulbure atât de brusc experimentat. În ultimul an jumătate a trebuit să dăm dovadă de o flexibilitate foarte mare și, mai mult, să îmbrățișăm schimbarea și incertitudinea. În ceea ce privește bună funcționare a economiei, a mediului de afaceri, a stabilității financiare și sociale, a siguranței resimțită la nivelul populației de rând, am putut observă în primele linii ale frontului oamenii din departamentele de resurse umane. Aceștia au fost nevoiți să se alinieze în timp real la noi reglementări normative, legi, standarde de lucru și, poate cel mai important, la nevoile angajaților.

Două exemple clare de echilibru și determinare ale profesioniștilor HR din companiile din România sunt modificarea titanică a contractelor de muncă ca urmare a activării șomajului tehnic și implementarea eficientă a sistemelor de lucru de la distanță ce ne-au permis să fim acolo unde a fost nevoie de noi, chiar și fără a părăsi domiciliul.

Două exemple de acțiuni semnificative ce nu ar fi fost posibile fără deplină dedicare a specialiștilor ce și-au pus cunoștințele în folosul publicului larg. Luni la rând rețetele de socializare au fost populate de oameni care căutau soluții la unison, care se spijineau, care se recomandau, care se căutau și făceau apel active la unitate. Astfel, specialistul, consilierul, a simțit că poate să ofere mai mult suport decât în limitele unui program de lucru de la 9 – 5.

Astfel, am devenit martorii unui fenomen interesant.

Foarte mulți profesioniști din segmentul de HR au devenit freelanceri. Unii chiar au avut curajul să dea curs apetitului pentru antreprenoriat și pentru crearea de comunități profesionale care să răspundă cu agilitate și profesionalism nevoilor actuale ale pieței de capital uman.

Cea mai întâlnită expresie a noii modalități de prioritizare a timpului și muncii este colaborarea project based.

Sunt colegi de breaslă care, pe lângă job-ul actual, derulează în limita timpului disponibil diferite proiecte fie ele de consiliere vocațională, de suport în desenarea unui parcurs de carieră, de simulare interviu sau alte servicii conexe managementului carierei.

În ceea ce privește specialiștii din coaching, majoritatea covârșitoare dintre cei care livrau sesiuni în interiorul organizațiilor s-a afiliat unor rețele bine cunoscute livrănd servicii conform proiectelor, sub umbrela sigură a unui brand puternic.

Putem spune că există, deci, un win – win – win la nivel de piață, o trifecta extrem de funcțională ce răspunde nevoilor actuale tututor actorilor din piață muncii: flexibilitate, change management și creativitate în găsirea soluțiilor.

Revoluția freelancing-ului a început de câțiva ani, iar la lista domeniilor care au reușit deja să se impună în acest sector, se adaugă de acum și resursele umane. HR-ul presupune și deține funcții cheie în întreagă lume și extinderea interesului consultanților pentru desfășurarea activității chiar și dincolo de granițele organizațiilor în care sunt angajați este privită că o manifestare clară a dezvoltării, a creșterii.

Deși resursele umane sunt un domeniu bine împământenit, cu un ecosistem bine stabilit, o profesie matură aș putea spune, pare că se adaptează foarte bine noului context la care digitalizarea a contribuit din plin.

Odată cu creșterea continuă a marilor companii, a startup-urilor și noilor tehnologii care caută să cupleza eficientă resurselor umane cu un public mult mai larg, cresc și dorința și posibilitatea specialiștilor HR de a derula mai multe proiecte.

În condițiile în care întreagă lume se confruntă cu o dificultate contextuală de atragere și reținere a talentelor, în România descoperim tot mai mulți profesioniști care adresează această provocare globală critică prin disponibilitatea de a colabora neobosit cu platforme mari de job-uri sau cu diferite brand-uri ale căror echipe sunt integral compuse din furnizori externi, subcontractati.

Mai multe astfel de proiecte independente înseamnă mai multe șanse pentru domeniul resurselor umane de a depăși barierele distanței, timpului și costurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri