Piața construcțiilor din România suferă la capitolul forță de muncă, necesarul companiilor de profil fiind departe de a fi unul acoperit, iar deficitul s-ar putea adânci în condițiile în care necesarul se va dubla pe termen mediu, a declarat, în cadrul conferinței Reshaping HR, Gina Iordan, HR Director în cadrul companiei de construcții Concelex.

Potrivit ei, deși în ultimii doi ani, angajările din sectorul de construcții au crescut foarte multe și am avut cel mai mare număr de contracte de muncă nou deschise, semnând circa 50.000 de contracte în ultimii doi ani, conform statisticile de la ITM, piața este departe de a-și acoperi necesarul real în ceea ce privește forța de muncă.

„Din păcate există un paradox cu care ne confruntăm. Există finanțare, proiecte și în zona publică, și în zona privată, dar nu avem oamenii cu care să derulăm aceste contracte. Nu găsim oameni pe care să-i angajăm și să ne facem treaba în șantiere. Dacă ar exista 100.000 de oameni în piață, industria construcțiilor i-ar putea absorbi fără nicio problemă în acest moment.”, a afirmat Gina Iordan.

Directorul de HR de la Concelex mai spune că, sectorul construcțiilor este, în continuare, extrem de afectat de deficitul de personalm, iar campaniile de recrutare nu funcționează la fel de bine pe cât și-ar fi dorit.

„În prezent, la nivelul pieței de construcții sunt circa 450.000 de muncitori, dar pe termen mediu, numărul de angajați de care avem efectiv nevoie s-ar putea dubla, adică la circa 900.000”, a mai spus Gina Iordan.

Gina Iordan, Concelex, Reshaping HR,Gina Iordan - HR Director Concelex, la conferința Reshaping HR, organizată de Wall-Street.ro

Importul de forță de muncă, varianta luată în calcul de companiile din construcții.

Potrivit reprezentantei Concelex, acoperirea deficitului de forță de muncă este o misiune dificilă în condițiile în care pe piața locală forța de muncă este greu de găsit, varianta principală fiind importul de muncitori din alte țări. Totodată, nici repatrierea unor muncitori din străinătate nu a ajutat în această perioadă la acoperirea necesarului de muncitori.

„Deși primul loc de unde ne dorim să angajăm oameni este piața locală, oamenii pe care-i căutăm nu sunt disponibili. Nu a fost scopul nostru, dar negăsind candidați pe piața locală, a trebuit să găsim alte destinații din care să aducem personal.

A existat această ipoteză că vor veni, o dată cu pandemia, muncitorii din străinătate. Poate au venit, dar nu la noi. Nu am avut angajări masive din rândul celor care s-au întors în România să lucreze”, a mai spus Gina Iordan.

Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor” este un eveniment realizat de wall-street.ro și sponsorizat de Lugera-The People Republic, Mondelēz România și Nespresso.

Puteți urmări discuțiile din cadrul evenimentul în clipul de mai jos.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri