Edenred România, companie emitentă de carduri şi tichete de beneficii pentru angajați lansează aplicația mobilă Benefit, prin care românii își pot alege singuri beneficiile de pe telefonul mobil. Practic, aplicația mobilă reprezintă o extensie a platformei Benefit, companie care din 2019 a fost preluată de Edenred România. Când va fi lansată aplicația și ce avantaje concrete aduce pentru utilizatori, aflăm într-un interviu exclusiv wall-street.ro, cu Ștefan Toderiță, Strategy and Development Director în cadrul Edenred.

Dacă în 2020, cuvântul de ordine pentru angajatori a fost „adaptabilitatea”, anul acesta, actorii mediului de business au jonglat cu scenarii multiple, dar flexibile, pe toate palierele. Flexibilitatea s-a transpus și în paleta de beneficii extrasalariale pe care companiile le oferă angajaților. Mai ales după acest al doilea an de criză sanitară, românii și-au reevaluat relația cu locul de muncă și valorizează mai mult timpul petrecut alături de cei dragi, momentele petrecute în natură și, cel mai important, sănătatea. Încă de la interviul de angajare, candidații sunt interesați, pe lângă salariu și de beneficiile pe care un angajator poate să i le ofere.

Acum zece ani, când mergeam la un interviu de angajare, discuția se învârtea în jurul salariului, cât e salariul net, cât e bonusul și cam acolo petreceai cel mai mult timp de discuție. Acum s-au schimbat puțin lucrurile, salariul rămâne important, dar oamenii se uită și la alte beneficii. Vor să știe dacă să vină la birou, dacă pot să lucreze de acasă sau de pe o plajă, ce se întâmplă când vin la birou, au program flexibil sau nu.

- Ștefan Toderiță, Strategy and Development Director Edenred -

Stefan Toderita

Din 2014, ponderea beneficiile în pachetul salarial al unui angajat s-a dublat, ajungând de la aproximativ 7%, la 13% și 14%, în prezent. De la venirea pandemiei, piața beneficiilor va deveni din ce în ce mai flexibilă, în contextul muncii de acasă sau a celei hibrid, un trend ce se va menține și în 2022, potrivit reprezentanților Edenred.

Cum va funcționa aplicația lansată de Edenred

Pe Benefit, angajatorul încheie un contract și trimite o listă a angajaților cu bugetul lunar aferent. Platforma funcționează ca un magazin-online în care fiecare angajat are acces securizat la o gamă mai largă de beneficii flexibile, oferte și reduceri, în limita bugetului oferit de angajator.

Angajatorul externalizează astfel un serviciu care ar fi consumat resursele interne ale companiei, atât de timp, cât și umane sau financiare. Lansarea acestui nou produs face parte din strategia de digitalizare a ecosistemului Edenred și reprezintă practic o transpunere a platformei, într-o aplicație mobilă care va fi mai ușor de utilizat.

„Clienții noștri sunt companiile. Noi inputul îl luăm de la angajatori, care ne trimit liste cu angajații cărora le oferă beneficii. Noi luăm această listă, le facem un user name angajaților pentru ca utilizatorul să se poată loga în platformă. Fix la fel va funcționa și în aplicație. Downloadezi aplicația din Google Store sau Apple Store (funcționează și pe iOS și pe Android) te loghezi cu username și parolă și poți accesa apoi toate funcționalitățile”, a explicat Ștefan Toderiță.

Aplicația este lansată deocamdată în versiunea „friends and family”, în care încă se mai fac mici ajustări. Forma finală a acesteia va fi lansată oficial în luna ianuarie, atunci când va fi disponibilă pentru toată lumea. Reprezentanții companiei nu au comunicat cifra investiției în această aplicație, precizând că acest produs face parte din startegia mai amplă a organizației de a flexibiliza cât mai mult paleta de beneficii extrasalariale pe care le oferă.

„Cumva, în continuare, liberatatea nu e la angajat, ci la angajator. Ține de angajator dacă îi dă acestuia o pensie privată, dacă îi oferă un o asigurare de sănătate sau un abonament la sală. Însă noi vedem că profilurile candidaților diferă, ce îmi doresc eu, nu își dorește și colega mea (...) Angajatorul alocă un anumit buget în platformă (cel pe care oricum îl alocă pentru o asigurare de sănătate, un abonament la sală, pentru pensii private), apoi îi da angajatului libertatea să își aleagă singur ce vrea. Beneficiile ți le listezi rapid”, a mai explicat Ștefan Toderiță.

Ce beneficii își vor putea alege angajații din aplicație

  • Asigurări de sănătate
  • Abonamente medicale
  • Cursuri private
  • Pensii private
  • Training
  • Cursuri de limbi străine
  • Carduri de vacanță

Platforma Benefit are mai multe module care vor fi integrate și în cadrul aplicației: beneficii fixe, beneficii flexibile și zona de oferte speciale, prin care Edenred a negociat diverse discount-uri cu mai mulți comercianți din piață. Și componenta de wellbeing va fi integrată în noua aplicație mobilă, în urma unui parteneriat cu startup-ul românesc SanoPass, care digitalizează serviciile de prevenţie medicală.

„Am văzut că în ultima vreme zona aceasta de wellbeing e una din ce mai populară și cerută de angajatori, ea include și fitness, mental health, medicină, în curând și nutriție, încorporate în aceeași secțiune”, a mai precizat Ștefan Toderiță.

Tendințe pe piața beneficiilor extrasalariale în 2022. Tichetul de masă e împământenit și nu va dispărea

„Cine vine și spune că știe ce o să fie, cred că minte”, spune Ștefan Toderiță care este de părere că nu vom scăpa nici în 2022 de incertitudinea adusă de criza sanitară. Cu toate acestea, deși pandemia a remodelat industria beneficiilor extrasalariale, tichetul de masă se numără printre beneficiile care cu siguranță se vor bucura de o popularitate la fel de mare ca și până acum.

„Este bine împământenit în mintea tuturor și nu va dispărea. Ce cred că se va întâmpla este că ponderea aceasta a beneficiilor extrasalariale va crește și va fi pe un trend accelerat. Cred că trendurile vor merge tot către zona aceasta de flexibilizare. Trebuie să le dăm angajaților libertatea de a alege, să facă ce își doresc ei, chiar dacă bugetul vine de la companie”, a mai precizat reprezentantul Edenred.

La fel de accesate și populare vor rămâne în continuare și cardurile de vacanță pe care companiile le oferă ca beneficiu extrasalarial angajaților. În această direcție, Ștefan Toderiță spune că a crescut preferința pentru acest beneficiu în mare parte pentru că românii au avut mai mult curaj să călătorească în țară, dar și pentru că a fost o nevoie mai mare, după un 2020 incert și petrecut mai mult în casă pentru mulți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri