În cadrul grupului Pentalog, în 2021, rata de angajare a specialiștilor IT a crescut cu 28% comparativ cu anul 2020. Compania a recrutat în mod constant programatori seniori din diverse orașe ale României, precum Timișoara, Oradea, Craiova sau Galați, alte orașe în care este prezentă cu sedii (București, Brașov, Iași și Cluj).  

Totuși, am remarcat un efect pozitiv al pandemiei, și anume că IT-știi au rămas în România, chiar dacă lucrează pentru companii din afară. Pentru Pentalog înseamnă că acum ne aflăm în competiție nu doar cu alte companii din România, dar și cu angajatori din alte țări. Principalul nostru diferențiator pe o piață hyper competitivă sunt proiectele și modul de lucru agile. Noi atragem în general seniorii, datorită proiectelor de nivel „unicorn”.

Frédéric Lasnier, CEO și fondator Pentalog

Pentru 2022, compania are în plan să angajeze 100 de IT-iști în fiecare lună și caută programatori PHP, .NET, Java, Mobile, Full- stack șiFront-end, dar face angajări și caută și candidați pentru poziții de leadership tehnic și product management. Pentalog vânează specialiști IT de top, cu un nivel înalt de expertiză și cu o experiență de minimum 4-5 ani. Viitorii angajați își vor putea alege singuri modul în care vor dori să lucreze, fie remote, cu prezență fizică sau variantă hibridă.

Emigrarea, un fenomen de urmărit în 2022

Confortul, dar mai ales costul scăzut de trai din România, sunt printre motive tradiționale pentru care românii aleg să rămână în continuare în țara natală. De la venirea pandemiei, companiile din IT încearcă să-i „rețină” și mai mult pe angajați munca remote în procent de 100% flexibilizare mai mare a activităților.

„Emigrarea este un indicator-cheie, deoarece arată atât cererea de talente românești, dar și o relaxare a restricțiilor cauzate de pandemie. De asemenea, este important de reținut că România este și o societate de consum, iar mulți economiști se așteaptă la o redresare constantă în următorul an. 2021 a fost un an de creștere majoră în România, în jur de 6-7%. Anul viitor, estimările sunt de aproximativ 4%. Problema pentru România, ca economie de subcontractare, este că depinde de tendința de externalizare, care amplifică orice factor ce afectează țările contractante”

Deși România este considerată un Silicon Valley al Europei, totuși specialiștii locali din IT&C reprezintă o proporție mult mai mică din forța de muncă (2,2%) comparativ cu media UE de 3,9%. Pentru a acoperi deficitul major, România trebuie să-și lărgească mult spectrul de atragere a candidaților în sectorul, iar pentru acest lucru e nevoie de un sistem educațional performant. Frédéric Lasnier este de părere că programele de studii din România nu pregătesc suficient de bine tinerii pentru a da piept cu primul loc de muncă.

„În primul rând, școlile din România nu reușesc să pregătească o forță de muncă adecvată, lucru cauzat de lipsa de creativitate în procesul de predare. Ca urmare, vedem o mulțime de oameni cu ani de experiență, dar la un nivel junior. Observăm acest lucru și în programul nostru de internship, o calitate scăzută a studenților în ceea ce privește pregătirea și maturitatea lor. Trebuie să investim mai mult în specialiștii noștri, să îi sprijinim în învățarea și dezvoltarea auto-direcționată. Oamenii au nevoie, de asemenea, să fie motivați să învețe pentru ei înșiși”, a explicat CEO-ul Pentalog.

Pentru 2022, liderul spune că cel mai mare risc va fi cel al instabilității de ordin sanitar și economic, însă este optimist cu privire traversarea pandemiei de COVID-19, în contextul în care „virusul face acum parte din existența noastră și vom învăța să trăim cu acesta ușor-ușor”.