Consultanța, agricultura, industria producătoare de bunuri, administrația locală și comerțul sunt sectoarele în care mai bine de jumătate dintre angajații români și-au luat concediu între Crăciun și Revelion, arată o analiză a Creasoft, producător român de software care oferă soluții de pontaj și aplicații pentru departamentele de resurse umane.

Procentul angajaților care și-au luat concediu de odihnă între Crăciun și Revelion

Astfel, un procent de 88% dintre angajații companiilor de consultanță au făcut ”punte” între Crăciun și Revelion și și-au depus cererile de concediu prin intermediul aplicației dezvoltate de Creasoft. În agricultură, 73% dintre angajați și-au luat concediu în ultima săptămână, iar în industria producătoare de bunuri procentul a fost de 64%. În primării și în administrația publică, unu din doi funcționari (51%) și-a luat, legal, concediu între Crăciun și Revelion.

Topul domeniilor în care angajații au ”chiulit” de la muncă între Crăciun și Revelion

Vârful de activitate în companiile de consultanță este aprilie-mai, de aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea din aceste companii este mai redusă și așa se explică cererile numeroase de concediu. Dincolo de sectorul bugetar, unde așa-numitele ”punți” sunt încurajate și prin măsuri legislative, și comportamentul angajaților români din privat începe să se modifice. Am observat că angajatorii sunt mai îngăduitori cu angajații care își iau liber pentru a lipi weekend-urile de sărbătorile legale care cad în timpul săptămânii, de exemplu, iar adesea nu le mai cer oamenilor să își sacrifice din zilele de concediu legale pentru aceste mini-vacanțe.

Retail jobs

Adrian Dinu, fondator Creasoft

Anual, angajații români au dreptul la 20 de zile de concediu de odihnă, potrivit Codului muncii. De regulă, zilele de concediu de odihnă se efectuează în baza unei programări negociate între angajator și angajat, iar angajatorul trebuie să se asigure că fiecare angajat reușește să își ia, într-un an calendaristic, cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Care sunt angajații care și-au luat cele mai puține zile de concediu în Sărbătorile de Iarnă

La polul opus, în topul sectoarelor cu cei mai puțini angajați care și-au luat concediu între sărbătorile de iarnă se află agențiile de colectare debite și oficiile de raportare a creditului (unde numai 22% dintre angajați și-au luat concediu în perioada 27-31 decembrie), industria alimentară și restaurante (23%), industria textilă (35%) și IT (39%).

Citeste si:
Harta odihnei in 2015 : tarile cu cele mai multe zile de concediu
Harta odihnei: unde primesti...

”În industriile foarte reglementate, cum sunt cea a serviciilor financiare sau cea a jocurilor de noroc, dar și în cele cu vârf de activitate în această perioadă – cum sunt industria alimentară sau restaurantele – angajații au fost nevoiți să vină la muncă într-o mai mare măsură decât în alte domenii pentru că, altfel, activitatea companiei ar fi avut de suferit. Angajații care lucrează, chiar și în zilele de sărbători legale, sunt recompensați suplimentar de către angajator”, a mai spus Adrian Dinu.

În perioada sărbătorilor de iarnă, zilele libere pentru angajați reglementate ca sărbători legale sunt 25 și 26 decembrie – Crăciunul și 1 și 2 ianuarie- Anul Nou.

În ceea ce privește angajații care au lucrat de la distanță în această perioadă, cum este sectorul IT (unde unu din doi angajați a lucrat între Crăciun și Revelion), timpul mediu de lucru a fost de 5 ore, în scădere față de o perioadă obișnuită, când aceștia lucrau, în medie, câte 6 ore pe zi.

Citeste si:
OMS: Un eveniment pierdut e de preferat în locul unei vieți pierdute
Avertisment OMS pentru...

Analiza Creasoft a fost realizată în perioada 27- 31 decembrie 2021 pe un eșantion de 100 de companii-cliente care au între 20 și 2.000 de angajați, din 15 sectoare de activitate.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri