Un deputat USR a depus la Senat o nouă propunere legislativă care ar permite românilor să beneficieze de încă o zi liberă acordată de stat. Dacă propunerea legislativă va intra în vigoare și va deveni lege, românii se vor bucura de 16 zile libere legale, în loc de 15 cum este prevăzut acum în calendarul sărbătorilor legale, în conformitate cu Codul Muncii.

O nouă zi liberă pentru români. În ce lună ar fi programată

Deputatul USR Ion-Marian Lazăr a propus către Senatul României o inițiativă legislativă ce are în vedere acordarea unei noi zile libere legale pentru români. Este vorba despre ziua de 24 decembrie, în care se sărbătorește Ajunul Crăciunului, fiind ultima zi din postul Nașterii lui Iisus.

24 decembrie zi libera de la statSursa foto: captură video / YouTube

Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru lisus Hristos. De asemenea, întâlnim zonal o serie de tradiţii şi obiceiuri ce au fost transmise din generaţie în generaţie.

Propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii

(Expunere de motive)

Propunerea legislativă vine în completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, care prevede că Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

Ce alte țări dau liber angajaților pe 24 decembrie

Deputatul amintește, în expunerea sa de motive că ziua de 24 decembrie este zi de sărbătoare legală la nivelul instituțiilor Uniunii Europene. Totodată, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Slovacia se numără printre țările care au declarat ca zi nelucrătoare data de 24 decembrie.

„Pe lângă aceste state o serie de alte ţări au stabilită data de 24 decembrie ca zi nebancară sau cu program redus în sectorul bancar şi în anumite domenii de activitate se aplică program redus.
Menţionăm în această categorie, printre alte state: Danemarca, Suedia, Ungaria, Liechtenstein.

Este important de menţionat faptul că în România, Codul Muncii prevede ca sărbători legale în care nu se lucrează un număr de 15 zile dintre care două din aceste zile, respectiv prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii, se prăznuiesc întotdeauna într-o zi de duminică”, se mai arată în document.

Pentru a fi acceptată și pentru a deveni lege, propunerea legislativă trebuie să fie aprobată de ambele camere ale Parlamentului României, iar ulterior să ajungă pe masa Președintelui spre a fi promulgată și, în cele din urmă, să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu românii care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere de la stat. Ce spune legislația

Codul Muncii prevede 15 zile legale libere în fiecare an, acordate cu ocazia mai multor sărbători religioase sau naționale. Există, însă, domenii de activitate care nu pot fi oprite și în care românii sunt nevoiți să lucreze. Dacă, însă, zilele libere nu pot fi acordate exact în dățile în care pică anumite sărbători legale, angajatorul este obligat să acorde aceste zile libere, în decurs de o lună.

Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003, Codul Muncii:

Art. 137

  1. Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
  2. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Calendarul complet cu zilele libere din 2022

  • 24 ianuarie (luni) - Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  • 22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
  • 24 aprilie (duminică) - Paștele Ortodox
  • 25 aprilie (luni) - Paștele Ortodox
  • 1 mai (duminică) - Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) - Rusalii
  • 13 iunie (luni) - Rusalii
  • 15 august (luni ) - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (duminică) - Crăciunul
  • 26 decembrie (luni) - Crăciunul

Vestea bună pentru 2022 este că doar 6 din zilele libere pică în weekend, restul de 9 fiind în cursul săptămânii, față de 8 zile libere care picau în weekend, în 2021.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri