Angajații STB au paralizat transportul public în comun cu greva spontană anunțată în această dimineață. După un protest început de ieri, dar după multe promisiuni și negocieri eșuate, salariații au decis azi să nu scoată autovehiculele din depouri. Nemulțumirea lor legată de salarii și de condițiile de muncă i-a pus pe bucureșteni să îndure frigul încă de la primele ore ale dimineții și să întârzie la serviciu.

Ce nemulțumiri majore au angajații STB

Salariații Societății de Transport București au intrat într-o grevă spontană azi, după protestele de miercuri. Cei 10.600 de angajați au intrat cu toții într-o grevă generală, deși conform reglementărilor, aceștia trebuiau să funcționeze, legal, la un minimum de 30% din capacitate.

„TPBI face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană.

Pentru situații urgente neprevăzute, TPBI este pregătit cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esențiale și modul recomandat de împărțire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale orașului și să se mențină legăturile cu stațiile de metrou”, arată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), într-un comunicat de presă remis redacției.

200 de lei în plus la salariu este suma pe care angajații STB o solicită în momentul de față, pentru a compensa rata inflației și creșterile galopante de prețuri. Adrian Criț, directorul companiei spune că nu este posibilă o astfel de majorare, mai ales în contextul în care în 2021, salariile au cunoscut o creștere de 10% comparativ cu anul precedent.

„Salariile nu scad. Niciun venit net al unui angajat nu are cum să scadă, niciun drept câștigat printr-un contract colectiv de muncă nu poate fi modificat”, a declarat Adrian Criț, directorul STB, într-un interviul acordat wall-street.ro.

Cât câștigă un conducător auto STB

80% din veniturile companiei se duc către salariile angajaților. Un conducător auto al vehiculelor STB are un salariu de încadrare de 3.700 de lei. Venitul acestuia poate crește, odată cu orele suplimentare, poate lucra, spre exemplu, 10-12 zile lucrătoare sau poate alege să vină la serviciu în zilele de weekend sau în timpul sărbătorilor legale.

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din București și inițiatorul acestei greve, a transmis în toamna anului 2021 valoarea netă a salariului încasat de un șofer sau vatman nu depășește, însă, 3.500 de lei, din cauza taxelor și impozitelor.

Un șofer care lucrează schimbul 1 ajunge la muncă la ora 4, ajungând direct la autobuzele din depouri pentru ca la ora 5 să poată pleca pe traseu. Acesta termină tura la ora 13:00, când ajunge următorul schimb. Programul se poate prelungi, de multe ori, iar șoferii și vatmanii ajung să conducă între 8 și 12 ore pe zi, potrivit informațiilor regăsite pe site-ul oficial al STB.

Citește și: Președinte sindicat STB: Primul pas pentru încetarea grevei este demiterea directorului general

Ce sporuri se încasează la STB

  • spor de noapte: 25%
  • spor de sărbători legale: 100%
  • spor pentru ore suplimentare: 100%-150%
  • spor de vechime: 5%-25%
  • spor de conducere: 16%-18%
  • primă anuală: echivalentul unui salariu
  • primă de Paște, Crăciun: 500 de lei
  • primă de vacanță: 80% din salariu
  • primă pentru nașterea unui copil: 1.850 lei
  • primă pentru șoferi: 3 zile in plus de concediu anual.

Cât câștigă directorii STB

Salariile directorilor Societății de Transport București ajung să fie cuprinse între 11.000 – 11.500 lei. „Salariile directorilor se stabilesc prin negocierea directă cu directorul general, în limitele mai sus menționate, conform prevederilor CCM, art. 116 (1)”, se arată într-un document al STB.

Societatea de Transport Bucureşti STB SA este principalul operator de transport public de persoane din Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov și deservește zilnic aproximativ 2 milioane de călători.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri