Cele mai multe femei nu își negociază salariul atunci când merg la un interviu de angajare. Fenomenul nu a încetinit de-a lungul timpului, femeile fiind mai puțin obișnuite să negocieze propriul salariul cu angajatorul, comparativ cu bărbații.

În 2020, 57% dintre femei susțin că nu și-aui negociat niciodată salariul, arată datele unui studiu realizat pe 1.200 de femei, realizat de compania de consultanță Randstad. Principalul motiv pentru care femeile nu își negociază salariul este lipsa de încredere. Mai mult, femeile nu știu, de multe ori că ele pot efectiv să facă acest lucru, este de părere specialistul Luvvie Ajayi Jones, potrivit Business Insider.

„Nimeni nu mi-a spus vreodată că ar trebui să cer mai mulți bani sau că prima ofertă nu este niciodată cea mai bună ofertă”, a spus ea.

Salariul poate fi o conversație dificilă de purtat în timpul unui interviu de recrutare, dar cei care solicită acest lucru ar trebui să știe că se află în general într-o poziție de putere atunci când sunt la un interviu de angajare.

În SUA, angajatorul cheltuiește în medie 4.000 de dolari pentru procesele de recrutare și folosește aproximativ 24 de zile lucrătoare pentru a recruta și selecta, în final un nou angajat, conform unor estimări din 2019, realizate de compania Glassdoor.

Specialistul HR Luvvie Ajayi Jones spune că unul dintre cele mai bune momente pentru a negocia salariul este chiar atunci când ți se oferă un nou loc de muncă.

„Când recrutorii găsesc persoana potrivită pe care o doresc pentru o anumită poziție, cel mai probabil nu vor da înapoi de la întregul proces, chiar dacă tu le vei cere mai mulți bani”, a precizat expertul.

Merită să pariezi că o firmă va fi de acord cu o contra-ofertă pe care o faci tu și nu va da înapoi cu tot procesul. Va fi mai costisitor pentru ei să reia procesul.

Ce trebuie să mai ai în vedere atunci când negociezi salariul, ci este o decizie de business. Dacă nu faci asta, „nu faci afaceri cum trebuie”. Dacă nu te simți confortabil să le transmiți recrutorilor o contraofertă verbal, poți face una în scris.

„În negociere, persoana care suportă mai mult tăcerea, câștigă. Și este important ca femeile să ceară mai mult, a spus ea. Cred că este o formă de justiție economică ca femeile să știe că nu numai că este așteptat de la tine să ceri mai mulți bani, ba chiar îți faci viața mai bună atunci când o faci. Fii autentic, îndrăzneț și nu te teme să ceri mai mulți bani”, a concluzionat Ajayi Jones.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri