Recunosc. Sunt anumite întrebări care mă irita atunci când le primesc de la antreprenori. Iar pe locul 1 de departe este următoarea "Răzvan, cum îmi conving angajații să facă X?".

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Uite care-i treaba. Înțeleg eu partea asta cu "New Age Management". Vremea șefilor s-a dus de mult. Și să îți tratezi angajații ca pe cetățeni de ultima clasă nu doar că nu mai funcționează... este o măgărie de ultima speță.

Însă...

Asta nu înseamnă să nu îți asumi rolul de lider.

Nu ești un dictator doar pentru că impui anumite reguli necesare pentru mersul corect al afacerii. Nu te vor împușca de Crăciun pentru că ceri de la angajații tăi să facă lucrurile pentru care au fost angajați. Și nici nu vor ieși să strige în Piața Mare pentru că ei nu sunt mereu de acord cu deciziile tale.

Am trecut de la un management dictatorial în care angajații erau tratați ca sclavi cu carte de muncă și am ajuns la un management în care toată lumea trebuie să fie de acord și să sară în sus de fericire pentru fiecare decizie pe care o ia liderul.

Retail jobs

Nici una nu funcționează.

Așa că... să răspund la întrebarea iritantă cu care am început: "Cum îmi conving angajații să facă X?"

Expui ceea ce vrei să facă. Explici de ce este important să se facă în acel fel. Le transmiți responsabilitățile. Îi plătești corect pentru acele responsabilități. Iar apoi le evaluezi performanța în funcție de îndeplinirea lor.

Dacă performează, rămân. Nu performează, nu rămân.

Dacă ai luat o decizie bună o vor vedea în timp. Dacă nu ai luat o decizie bună, schimb-o atunci când observi asta. Însă nu te aștepta ca toți oamenii să fie de acord cu tine. Nu asta este treaba lor.

Ei se bazează pe tine să iei decizii bune astfel încât ei să aibă un loc de muncă bun, plătit corect și în care să poată să avanseze. Chiar dacă nu sunt mereu de acord cu tine.

Citeste si:
Regulile lui Musk pentru managerii săi: Simplitatea brutală a...
Regulile lui Elon Musk pentru...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Răzvan Căzănescu
Răzvan Căzănescu (fondatorul TBF) a fost implicat în sute de companii din postura de consultant, partener, investitor sau fondator. A dublat companii de milioane de euro în doar 3 luni și a dus startup-uri la peste un milion de euro în primul an de activitate. Nu este trainer sau speaker și nici nu pretinde să fie. Este antreprenor. A creat companii. A condus companii. A crescut companii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri